Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Structureel 10 miljoen euro voor wijkverpleegkundigen

Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) stellen via het gemeentefonds structureel 10 miljoen euro beschikbaar voor projecten rond wijkverpleegkundigen.
Structureel 10 miljoen euro voor wijkverpleegkundigen

Het geld gaat nu rechtstreeks naar gemeenten die wijkverpleegkundigen heel gericht per stad, wijk of buurt kunnen inzetten. Nu gaat de begeleiding en financiering voor de inzet van wijkverpleegkundigen nog via een rijksbijdrage aan ZonMw, een bestuursorgaan voor zorgonderzoek en –innovatie. Die financiering loopt eind dit jaar af.

Signaleren

Uit een tussenrapportage van het ZonMw programma ‘Zichtbare schakel: wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt’ is gebleken dat wijkverpleegkundige een grote betekenis heeft in het tijdig signaleren van dreigende gezondheidsproblemen of overbelasting van mantelzorgers. Er zijn met het programma in 50 gemeenten tussen de 300 en 350 wijkverpleegkundigen aan de slag gegaan. Dit zijn gemeenten waar sprake is van achterstandsproblematiek.

Samenwerking

Cliënten, wijkverpleegkundigen, thuiszorg, huisartsen, gemeenten en welzijnsorganisaties zijn positief over de nieuwe manier van werken van de wijkverpleegkundigen. De inzet leidt tot betere samenwerking tussen de diverse (zorg)organisaties in de buurt. De meeste samenwerking speelt zich af tussen de huisarts, de thuiszorg en welzijnsorganisaties.

Bron: VWS/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.