Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop subsidie busje naar religieuze school’

Gemeenten hoeven niet langer op te draaien voor het vervoer van leerlingen naar een gereformeerde of islamitische school buiten de regio. Dat vindt de VVD. De partij wil een einde maken aan de reisvergoeding voor ouders die er op grond van hun godsdienst voor kiezen hun kind een eind verderop naar school te laten gaan.
'Stop subsidie busje naar religieuze school'

VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé vreest dat de vergoeding ten koste gaat van het vervoer van gehandicapte leerlingen naar een school die geschikt is voor hen. ‘Het zou ten goede moeten komen aan kinderen die het echt nodig hebben.’ Ze kent gemeenten waar kinderen met een beperking vanaf 9 jaar met de fiets of de bus naar school moeten reizen, omdat er niet genoeg geld is om iedereen te vervoeren.

Verplichting
Gemeenten hebben nu nog de wettelijke verplichting om het leerlingenvervoer op religieuze gronden te vergoeden. Daar wil de VVD dus van af. Gemeenten moeten zelf kunnen beslissen of ze vervoer naar religieuze scholen vergoeden.

Verschillen
Naar schatting zijn gemeenten jaarlijks 180 miljoen euro kwijt aan vervoer van leerlingen naar school. De VVD weet niet hoeveel geld gaat naar vervoer van leerlingen naar religieuze scholen. Volgens Dezentjé kan dat sterk verschillen per gemeente. Ze noemt als voorbeeld de gemeente Werkendam, die jaarlijks 45.000 euro steekt in het vervoer van een leerling naar een reformatorische school 110 kilometer verderop.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.