Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stimuleringsprijs voor gemeentelijk armoedebeleid

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil gemeenten stimuleren om goede voorbeelden in het armoedebeleid uit te wisselen. Ze stelt hiervoor aan gemeenten een eenmalige geldprijs van 25.000 euro beschikbaar. Klijnsma sluit hiermee aan op het Europees jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting dat de Europese Unie voor 2010 heeft uitgeroepen.
Stimuleringsprijs voor gemeentelijk armoedebeleid

De staatssecretaris wil dat gemeenten meer burgers gaan helpen, om ze geld te laten aanvragen waarop zij recht hebben. Dat blijft nu vaak nog op de plank liggen, omdat veel mensen niet weten dat zij er voor in aanmerking komen. Klijnsma zei dat armoedebestrijding de komende tijd hard nodig blijft aangezien de werkloosheid oploopt. Dit zal er naar verwachting ook toe leiden dat meer mensen in armoede en schuldenproblemen belanden.

Eenmalig
Gemeenten hebben al veel projecten opgezet om armoede en schuldenproblemen te bestrijden. Om te voorkomen dat iedere gemeente zelf het wiel moet uitvinden wil Klijnsma bevorderen dat gemeenten hun ervaringen en kennis uitwisselen. Eind 2010, aan het eind van het Europees jaar van de armoede, wordt de eenmalige stimuleringsprijs uitgereikt aan de gemeente die hierin het best is geslaagd. Het moet gaan om projecten waarbij de participatie van kinderen centraal staat.

Niet gebruik
Klijnsma wil gemeenten ook stimuleren om het niet-gebruik van voorzieningen als bijzondere bijstand of kwijtschelding van heffingen, terug te dringen. Veel mensen kennen de regelingen niet, schamen zich om naar de gemeente te stappen of zien op tegen de papieren rompslomp. Daarom stelt zij naast de geldprijs een Armoedecoalitie Gemeenten in. Deze coalitie moet een impuls geven aan de manier waarop gemeenten mensen helpen te participeren en gebruik te maken van de bestaaande voorzieningen.

Sociale toekomstagenda
Organisaties als MOVISIE, het Verwey-Jonker Instituut, Divosa, de Sociale Alliantie en de gemeente Utrecht organiseren in 2010 een zogeheten stedenestafette, waarin gemeenten een sociale toekomstagenda gaan opstellen. Zie: Gemeenten maken toekomstagenda voor armoedebeleid

Externe link: Klijnsma: geldprijs voor gemeentelijk armoedebeleid

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Regering.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.