Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Stervensbegeleiding voor psychiatrische patiënten

De laatste jaren nemen de signalen toe dat er binnen ggz-instellingen een tekort is aan kennis, deskundigheid en voorzieningen om palliatieve terminale zorg te leveren. Dat stelt ggz-organisatie Symfora. Ggz-patiënten kunnen maar voor een deel profiteren van de expertise van reguliere hospices op het gebied van stervensbegeleiding.
Stervensbegeleiding voor psychiatrische patiënten

Het innovatiefonds zorgverzekeraars stelde in 2009 een miljoen beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van chronisch psychiatrische patiënten. Ggz-organisatie Symfora kreeg ondersteuning voor het programma Psychiatrie & Somatiek. Dat richt zich op het verbeteren van de palliatieve terminale zorg aan deze patiënten. In de ggz verblijven ongeveer 27.000 patiënten die hun leven lang psychiatrische behandeling ontvangen en dus ook in een instelling zullen sterven. 
 
Medicatie
De laatste jaren nemen de signalen toe dat er een tekort is aan kennis, deskundigheid en voorzieningen binnen de ggz om palliatieve terminale zorg te leveren, aldus Symfora. Bovendien vergt deze zorgvorm binnen de ggz een eigen aanpak. Palliatieve medicatie werkt bijvoorbeeld bij oncologiepatiënten anders dan bij veel en langdurig medicijngebruik (antipsychotica) door een psychotische patiënt. 
 
‘Ander’ gedrag
In hospices en op verpleegafdelingen is een psychiatrische achtergrond vaak een contra-indicatie voor opname. Ook zijn reguliere hospices niet ingesteld op patiënten met ‘ander’ gedrag en ontbreekt in de meeste gevallen psychiatrische kennis. Volgens Wubbien Wesselink en Heidi de Kam (Symfora) bestaat er een enorm verschil tussen de omstandigheden waaronder een niet-psychiatrisch zieke mens kan sterven en de laatste dagen van een psychiatrisch patiënt in een ggz-instelling
 
Geluidsoverlast
De niet-psychiatrisch zieke mens kan sterven in een hospice met veel deskundigheid, ruimte en rust. ‘De stervende psychiatrische patiënt, vaak jarenlang opgenomen, sterft in een kamer met niet meer dan een bed, kast en nachtkastje’, aldus Wesselink en De Kam. ‘Verblijvend op een drukke onrustige afdeling met veel geluidsoverlast, pregnante geuren van urine, rook en koffie en medepatiënten die geen raad weten met de situatie.’ 
 
Eigen hospice
Het programma Psychiatrie & Somatiek van Symfora, dat nu financiële ondersteuning krijgt uit het innovatiefonds van de zorgverzekeraars, kent meerdere doelen. Het richt zich op deskundigheidsbevordering bij hulpverleners over palliatieve terminale zorg, een grotere inzet van vrijwilligers en betere kamers. Doel is om in twee jaar de omstandigheden waaronder psychiatrisch patiënten sterven meer in overeenstemming te brengen met de zorg in reguliere hospices. Einddoel is dat er een hospice komt voor patiënten met een psychiatrische of andere problematische achtergrond. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Symfora, Foto: stock.xchng

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De goedkoopste en beste oplossing voor de instelling en de clienten is mijns inziens, een aantal kamers in te richten in de eigen instelling. Geen verhuizingen voor terminale patiënten, geen administratieve rompslomp en bekend personeel. Alleen maar voordelen. Dit moet toch in elke instelling te realiseren zijn?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.