Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sterke stijging ondertoezichtstellingen

Het aantal kinderen dat een ondertoezichtstelling heeft gekregen, is de laatste negen jaren toegenomen met 12.000. Dat blijkt uit de Nationale Jeugdmonitor. Ruim een derde van de jongeren tussen 15 en 25 jaar is slachtoffer van een delict.
Sterke stijging ondertoezichtstellingen

Eind 2009 stonden 33.000 kinderen onder toezicht. Dat zijn er 12.000 meer dan eind 2000. Het totaal aantal kinderen dat onder voogdij staat, is sindsdien maar licht toegenomen. Dat betekent dat gezinsvoogden sneller een ondertoezichtstelling aanvragen bij de Raad voor de Kinderbescherming en die ook krijgen. Dat blijkt uit de Nationale Jeugdmonitor, die afgelopen week is gepubliceerd.

Risicomijdend
De reden voor de stijging van de ots’en moet niet worden gezocht in risicomijdend gedrag van gezinsvoogden, die voor de zekerheid eerder een ondertoezichtstelling zouden aanvragen. Dat zegt Richard Bakker, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. ‘De toename is te wijten aan de toename van meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Verder is de doorlooptijd korter omdat de kwaliteit van de aanmeldingen sterk is verbeterd en de Raad de meldingen nu direct in behandeling kan nemen.’

Gecheckt
Recent oordeelde de Inspectie voor de Jeugdzorg nog dat er wat betreft de kwaliteit van de meldingen nog wel wat is te verbeteren. ‘Bureaus Jeugdzorg en AMK’s hebben veel verbeterd. Een melding wordt bijvoorbeeld altijd gecheckt bij ouders, artsen, scholen of politie. Zo vroeg mogelijk ingrijpen is belangrijk om grotere problemen te voorkomen’, aldus Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming.

Trendrapport
De sterke stijging van het aantal ots’en in negen jaar is een van de uitkomsten van het Trendrapport 2010 van de Landelijke Jeugdmonitor dat wordt samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS). Het rapport geeft een beeld van gezondheid, veilig opgroeien, bijdrage aan de maatschappij en talentontwikkeling bij kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar.

Slachtoffer
Een andere opmerkelijke uitkomst van het rapport is dat een op de drie jongeren (15 tot 25 jaar) zich wel eens onveilig voelt. Ruim een derde van de jongeren werd in 2009 slachtoffer van een of meer delicten. Jonge mannen overkomt dit vrijwel even vaak als jonge vrouwen. Het goede nieuws is dat het aantal strafzaken tegen jongeren van 12 tot 25 jaar is afgenomen van 92.000 in 2008 naar 87.000 in 2009. De meeste jongeren komen in aanraking met justitie vanwege een vermogensdelict.

Onderwijs
Ook zijn jongeren gezonder, voelen zich goed en presteren ze steeds beter op school dan voorheen. Meisjes verlaten het onderwijs met een hoger diploma dan jongens. Het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs is afgenomen – waarschijnlijk dankzij het veel bediscussieerde beleid om rugzakleerlingen zoveel mogelijk in het gewone basisonderwijs te houden. Het aantal leerlingen op speciale scholen is juist gestegen.

Arbeidsmarkt
Op de arbeidsmarkt doen jongeren het in 2009 iets minder. Dat komt vooral omdat de slechte conjunctuur in dat jaar het vooral voor jongeren tot 25 jaar lastig maakte om een baan te vinden. Op 15 januari 2010 stonden bijna 28.000 jongeren tot 23 jaar als niet-werkende werkzoekende ingeschreven bij het UWV. Daarnaast is het aantal Wajong-uitkeringen in negen jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2009 werden ruim 54.000 Wajong-uitkeringen aan 18 tot 25-jarigen verstrekt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nationale Jeugdmonitor / foto: ANP Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Rotterdam vond onderzoek niet nodig naar drie dode baby’s…Familierechters die aan ernstig geestesgestoorden zoals borderlinemoeders gezag geven, alle risico’s vandien,
    duizenden vaders in de stront gezet onterecht en op valse gronden, vervreemd en beschadigd, om de imago hoog te houden van instanties betrokken.
    Verzwijgende hulpverleners en de rest van die hap.
    En nog steeds niet wakker over de oorzaak van verknipte jeugd…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.