Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke netwerken

Begin dit boek bij hoofdstuk negen. Daar krijgt het onderwerp pas echt handen en voeten. Daarvoor is de uitgave vooral een nogal theo-retische warming-up. Van Delden schetst een beeld waarbij uitvoerende professionals functioneren onder een dikke laag van managers, bestuurders en overheid. Mensen die nodig zouden zijn om te sturen, structureren, verbinden en regisseren. Helemaal onderin die hiërarchie zit de burger. Die informeert de professionals volgens Van Delden hooguit. Onder meer door te bellen en te klagen. Dat beeld lijkt me achterhaald.
Sterke netwerken

De wending die het boek in hoofdstuk negen neemt, is een verademing. Want daar blijkt dat bij samenwerkingsverbanden de rol van de professional juist erg belangrijk is. En dat het niet werkt om met nota’s en bestuurlijke besluiten van bovenaf het netwerken af te dwingen. Over de top-downaanpak van de overheid bij de Centra voor Jeugd en Gezin is Van Delden dan ook bijzonder negatief. Volgens hem ligt de focus te zeer bij het opleveren van de locaties, terwijl er minder aandacht is voor de essentie: kortere doorlooptijden, kortere wachttijden voor jongeren en gezinnen en meer preventie van zware gevallen. In plaats van over kortere ketens, heldere prestaties en bijpassende teams, gaat de discussie over gebouwen, termijn en structuren. Zijn conclusie: ‘Door de nadruk op deze “buitenkant” van de samenwerking is het niet ondenkbaar dat de “binnenkant” van de CJG’s wordt verwaarloosd en maatschappelijke doelen niet worden bereikt. Zo. En nu Rouvoet weer.

Titel  Sterke netwerken
Auteur  Pieterjan van Delden
Uitgever  Van Gennep Amsterdam
Prijs  € 19,90

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.