Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Steeds meer werkeloze jongeren

De werkeloosheid is licht toegenomen, maar in de groep 15- tot 25-jarigen veel sneller dan in andere leeftijdscategorieën. De jeugdwerkeloosheid ligt ruim 3 procent hoger dan in augustus vorig jaar en komt uit op bijna 13 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar waren 108.000 jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos. Dat waren er 26.000 meer dan een jaar eerder.
Steeds meer werkeloze jongeren

Vooral het aantal jongeren dat geen onderwijs meer volgt is naar verhouding snel toegenomen. De jeugdwerkloosheid ligt overigens nog een stuk lager dan begin jaren 80. In 1983 was bijna 18 procent van de jongeren werkloos. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het cijfer is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Stijgen
De werkloosheid in z’n geheel is in augustus met 4000 gestegen tot 514.000 personen. De werkloosheid stijgt al meer dan een jaar. De laatste drie maanden ging het om gemiddeld 8000 personen per maand. In augustus was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar terug was dat nog 5,4 procent.

Uitkeringen
Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in augustus opliep met 6000 tot 304.000. Dat is 2 procent meer dan in juli. Onder jongeren onder de 25 was de stijging relatief het sterkst.

Onderwijs
Het aantal uitkeringen steeg fors in de onderwijssector: met 27 procent ten opzichte van een maand eerder en met 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het onderwijs kent in de zomermaanden altijd een piek in het aantal werkloosheidsuitkeringen, maar die is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Ook in de bouw, de zorg en de horeca lag het aantal WW-uitkeringen flink hoger dan een jaar eerder.

Bron: ANP/ ANP Photo, Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Niet vreemd met de al jaren gepredikte “oplossingen” die niet de gedroomde uitkomsten geeft die zijn beloofd met die beleidswijzigingen en pressiemaatregelen. Zolang men de oudere werknemer TEGEN BETER WETEN IN probeert terug te plaatsen i.p.v de jongeren…die de nodige werkervaring missen en op deze manier dat echt NOOIT opgelost wordt…zolang zullen de gepredikte en opgelegde oplossingen NOOIT werken. En blijven jongeren andere wegen zoeken om aan benodigd geld te komen voor een NORMAAL LEVEN boven bijstandsniveau. Meestal zijn dat onwettelijke wegen…met alle nadelige gevolgen vandien.
    De overheid is NIET in staat om het eigen falende beleid aan te pakken. Men probeert de problemen aan het eind op te lossen i.p.v aan het begin.
    Het begin…bijna 40 jaar geleden: toen de bevolking moest gaan bezuinigen zodat de overheid de staatsschuld zou verminderen en werkgelegenheid zou creëren…allebeide MISLUKT.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.