Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steden maken meer gebruik van huishoudelijke hulp

In stedelijke gebieden maken naar verhouding meer mensen gebruik van zorg dan op het platteland. Vooral omdat ze meer zorg zonder verblijf in een instelling krijgen.
Steden maken meer gebruik van huishoudelijke hulp

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde. Het verschil tussen stad en platteland komt doordat meer mensen in stedelijke gebieden gebruik maken van huishoudelijke hulp.

Gelijk
Uit de cijfers blijkt dat in de periode 2004-2006 het aantal mensen dat zorg ontving die uit de AWBZ werd gefinancierd en daarvoor een eigen bijdrage betaalde, vrijwel gelijk is gebleven. Het betrof in 2006 ongeveer 830.000 mensen, van wie er 230.000 in een verzorgings- of verpleeghuis verbleven.

Huishoudelijke hulp
Ongeveer 600 duizend personen van 18 jaar of ouder kregen in 2006 zorg zonder verblijf in een instelling. Bij deze zorg gaat het om huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging of verpleging in de thuissituatie.

Stedelijk
Vooral mensen van 80 jaar en ouder maken gebruik van zorg zonder verblijf (40 procent). In stedelijke gebieden gebruiken naar verhouding meer mensen zorg zonder verblijf dan op het platteland. Dat komt vooral doordat in stedelijke gebieden meer mensen huishoudelijke hulp ontvangen. Bij persoonlijke verzorging en verpleging is er namelijk geen verschil tussen stad en platteland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.