Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steden leggen huisverbod preventief op

Avatar
Alexandra Sweers
De burgemeesters van Vlaardingen en Maassluis hebben onlangs preventieve huisverboden opgelegd. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een burgemeester mensen de toegang tot hun eigen huis ontzegde, zonder dat er aangifte tegen hen was gedaan.
Steden leggen huisverbod preventief op

Dat hebben beide gemeenten en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) woensdag laten weten. Burgemeesters kunnen sinds twee jaar mensen die geweld gebruiken tegen huisgenoten, een huisverbod opleggen van tien dagen. Het verbod kan tot vier weken worden verlengd. In 2010 moesten 2935 daders een tijdje het huis uit, een jaar eerder waren dat er nog 2107.

Psychisch geweld
De preventieve maatregel werd opgelegd, omdat hulpverleners een ernstig incident zagen aankomen. Er was wel sprake van fysiek en psychisch geweld, maar bij de politie lag geen aangifte. Dit huisverbod is inmiddels vier keer opgelegd.

Houdbaar
Een woordvoerder van SHG erkende dat het de vraag is of het preventief opleggen van een huisverbod juridisch houdbaar is. ‘Betrokkenen kunnen in beroep gaan en dan komt het voor de rechter. Die zou kunnen besluiten dat het op oneigenlijke gronden is geregeld’, zei hij. Volgens hem wordt er al langer over het idee gesproken, maar had tot nog toe niemand de handschoen opgepakt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.