Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris wil vijf miljoen meer voor jeugdzorg

De jeugdbescherming heeft extra geld nodig om te voorkomen dat een gezinsvoogd te veel kinderen onder zijn hoede krijgt. Ook zijn wachtlijsten in de jeugdbescherming uit den boze. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris wil vijf miljoen meer voor jeugdzorg

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft een verhoging van het budget met bijna 5 miljoen euro aangekondigd. De jeugdzorgsector vraagt echter minstens achtmaal zo veel. Dat geld zou nodig zijn om goed te kunnen blijven werken met een nieuwe methode, waarmee op den duur minder kinderen uit huis hoeven te worden gehaald en onder toezicht moeten worden gesteld.

Gezinsvoogd
Om te kunnen werken met de nieuwe methode zou een gezinsvoogd niet meer dan vijftien kinderen tegelijk moeten begeleiden. Zonder genoeg extra geld kan dat niet, voert de jeugdzorg aan. De werklast van de voogden is nu alweer aan het oplopen, zo wordt gesteld.

Efficiënter
De PvdA wil dat de tarieven voor de jeugdbescherming met minstens 5 procent omhoog gaan. Het CDA stelde voor om geld dat is bestemd voor volgend jaar, naar voren te halen. Teeven voelt daar niet veel voor. Hij voert aan dat de jeugdzorg nog wel wat efficiënter met het geld om kan gaan. Ook is er in de sector nog genoeg geld in kas, vindt hij, terwijl de staatssecretaris elk dubbeltje om moet draaien.

Rekenkamer
Teeven overlegt deze week over het budget met de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg. Tofik Dibi van GroenLinks vindt dat niet duidelijk is wat de Bureaus Jeugdzorg precies doen met het geld dat ze krijgen. De Algemene Rekenkamer zou dat uit moeten gaan zoeken. Teeven noemde dat een zinnig voorstel, al wilde hij niet meteen naar de Rekenkamer stappen. De provincies zouden hier zelf ook onderzoek naar kunnen laten doen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.