Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris Dijksma: Rugzakgeld naar schoolbestuur

De ‘rugzakfinanciering’ voor zorgleerlingen in de klas wordt ingrijpend veranderd. Dat meldt staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. De landelijke indicatiestelling vervalt en het rugzakgeld gaat naar de scholen in plaats van de ouders.
Staatssecretaris Dijksma: Rugzakgeld naar schoolbestuur

Door Alexandra Sweers – De verandering moet zorgen voor minder bureaucratie en meer maatwerk voor zorgleerlingen in de klas. De Rugzak is een financiering waarmee ouders extra ondersteuning op een reguliere school kunnen inkopen voor hun kind met een beperking. Zonder deze financiering moet het kind naar speciaal onderwijs.

Bureaucratie
Jaarlijks gaat er ruim twee miljard euro naar passend onderwijs, maar daarvan komt nu te weinig terecht in de klas, stelt staatssecretaris Dijksma. Veel tijd en energie gaat verloren aan indicatietrajecten en bureaucratie waardoor jaarlijks 3000 kinderen met een beperking thuiszitten zonder onderwijs. Met de nieuwe maatregel weten ouders zich via een zorgplicht van het schoolbestuur verzekerd van een plek voor hun kind.

In overleg
Volgens de nieuwe regeling ligt het bedrag per leerling niet langer vast. De zorgbehoefte van het kind wordt vastgesteld en de scholen bepalen in overleg met de ouders hoe het geld wordt besteed. Automatisch zullen de scholen die de meeste zorg leveren ook het grootste budget krijgen.

Willekeur
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG vinden dat de nieuwe maatregel leidt tot willekeur. ‘Kinderen zijn afhankelijk van de middelen die een school voor zorg en ondersteuning wil inzetten. Ouders hebben nauwelijks nog invloed op de ondersteuning die hun kind krijgt.’ De belangenvertegenwoordigers zien liever dat de rugzakregeling blijft bestaan en wordt verbeterd.

Voorkeur
De CG-raad en Platform VG willen in ieder geval dat de rechten van de ouders duidelijk worden omschreven. ‘Nu is niet duidelijk hoe het schoolbestuur de zorgplicht invult.’ Ze willen vastgelegd  hebben dat de eerste school van voorkeur ook de verantwoordelijkheid draagt voor plaatsing van het kind.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Min OCW Foto:ANP/Ilvo Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.