Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris Bussemaker overweegt Winnersway Verslavingszorg te sluiten

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) is bereid om Winnersway Verslavingszorg te sluiten. Dit blijkt uit een brief die zij schrijft aan de Tweede Kamer. De instelling had een aanwijzing op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen gekregen. Winnersway kreeg twee weken de tijd om de zorg op orde te krijgen. Deze termijn liep woensdag 28 oktober af.
Staatssecretaris Bussemaker overweegt Winnersway Verslavingszorg te sluiten

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg ligt nu de taak om te controleren en te beoordelen of Winnersway de gestelde eisen zoals in de aanwijzing staan, volledig en correct heeft opgevolgd. Bussemaker heeft gevraagd of de resultaten met spoed aan haar worden gerapporteerd. Op 4 november ontvangt zij de bevindingen van de Inspectie en op grond daarvan geeft zij een definitief oordeel. Sluiting van de instelling sluit zij niet uit.

Drie scenario’s
Er zijn drie mogelijkheden denkbaar. Als de Inspectie constateert dat er sprake is van acuut gevaar en op grond van de Kwaliteitswet een bevel tot sluiting geeft, kan Bussemaker de instelling tijdelijk, met een maximum van zeven dagen, sluiten. Zonodig kan ze deze termijn verlengen. De staatssecretaris kan vervolgens de instelling definitief sluiten of de sluiting opheffen.

Handhaving
Het tweede scenario is dat de Inspectie constateert dat de aanwijzing onvoldoende is nageleefd en dat er onvoldoende verbetering is. In dit geval zal de staatssecretaris op basis van die informatie een besluit nemen op welke wijze ze tot handhaving wil overgaan. Een laatste mogelijkheid is dat de situatie voldoende is verbeterd. Aan de hand van de bevindingen van de Inspectie, neemt de staatssecretaris een beslissing.

Zorgkantoor
Zorgkantoor Zuid-Holland Noord/Amstelland concludeert dat de door Winnersway geleverde zorg niet voldoet aan de gestelde eisen. Het zorgkantoor heeft er geen vertrouwen meer in dat daar op aanvaardbare termijn verandering in zal komen. Ook geeft het zorgkantoor aan dat er te weinig voortgang is in verbetering van de bestuurlijke en organisatorische transparantie door Winnersway. Evenmin in het inlossen van de schuldrelatie die Outreach Center Nederland (OCN) ten opzichte van Winnersway heeft.

Ontbinden overeenkomsten
Ten slotte schrijft het zorgkantoor dat het zich realiseert dat de financiële situatie van de organisatie formeel geen grond is om in het kader van de WTZI de toelating in te trekken. Wel uit het zorgkantoor zijn zorgen over de levensvatbaarheid van de organisatie. Dit kan leiden tot schade voor de cliënten (kwaliteit en continuïteit van zorg) en to ondoelmatig omgaan met gemeenschapgelden. Gezien deze bevindingen is het zorgkantoor van plan de overeenkomsten 2009 en 2010 met Winnersway te ontbinden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Ministerie VWS/Foto:ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.