Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Speciaal onderwijs voor veel kinderen onnodig

Als een taalstoornis al op het consultatiebureau bij peuters wordt ontdekt, daalt het aantal leerlingen op het speciaal onderwijs met 30 procent. Dat concludeert Heleen van Agt, onderzoeker aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam in haar proefschrift.
Speciaal onderwijs voor veel kinderen onnodig

Op 16 maart promoveert zij, zo liet de universiteit dinsdag weten. Bij snelle signalering van de taalstoornis, kan het vroeg in de ontwikkeling van het kind worden aangepakt. Daarom pleit Van Agt voor een systematische screening op het consultatiebureau.

Problemen

Kinderen met een taalbegripstoornis vertonen sterker teruggetrokken gedrag en vaker aandachtsproblemen en problemen in de omgang met andere kinderen dan kinderen zonder deze stoornissen. Van Agt: ‘Veel van deze kinderen kunnen qua intelligentie prima mee in het regulier onderwijs, als ze op tijd goede ondersteuning krijgen bij hun taalontwikkeling.’

Besparing
De onderzoeker schat dat door tijdige signalering op tweejarige leeftijd in Nederland 30 procent minder kinderen naar het speciaal onderwijs hoeft. Dit betekent volgens haar een nettobesparing voor het ministerie van OCW van 7,5 miljoen euro per jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Erasmus MC/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. In wat voor land leven wij dat handicaps of achterstanden van kinderen alleen nog maar uitgedrukt kunnen worden nettobesparingen voor de overheid…. Afschuwelijk! Dat mevrouw zelf NOOIT de pech heeft om zelf een kind wat onder deze catergorie valt te krijgen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.