Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociale werkplaats blijft open voor Wajonger

Mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en afhankelijk van een Wajong-uitkering, behouden toch de mogelijkheid om zichzelf aan te melden voor een werkplek in de sociale werkplaats. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) besloten na overleg met onder meer de brancheorganisatie van de sociale werkvoorziening, Cedris. Dat heeft een woordvoerder van Donner maandag bevestigd na een bericht in Trouw.
Sociale werkplaats blijft open voor Wajonger

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over plannen van de minister om met een nieuwe Wajong-regeling vanaf 2010 zoveel mogelijk jonggehandicapten aan een ‘gewone’ baan te helpen. Daarbij wilde hij eerder nog de toegang tot de sociale werkplaatsen beperken voor Wajongers, omdat ze daar vaak ,,te goed” voor zouden zijn. Maar volgens zijn woordvoerder begrijpt Donner dat het door de economische crisis voor gehandicapten extra lastig is geworden om een baan te vinden.

Wachtlijst
Net als nu moet uit een keuring bij uitkeringsinstituut UWV blijken of mensen die zich aanmelden voor de sociale werkplaats, ook in aanmerking komen voor een beschermde werkplek. Maar er geldt nog steeds een wachtlijst voor de sociale werkvoorziening. Donner wil Wajongers verplichten om wanneer het UWV voor hen eerder een gewone baan vindt dan dat een beschermde werkplek beschikbaar komt, het reguliere werk te accepteren.

Automatisch afgekeurd
Er zijn nu ongeveer 175.000 Wajongers en dat aantal dreigt te groeien tot circa een half miljoen over ruim dertig jaar. Volgens Donner worden nu veel jonggehandicapten vrijwel automatisch van hun 18e tot 65 jaar volledig afgekeurd voor de arbeidsmarkt. In zijn plannen wordt meer gekeken naar wat Wajongers wel kunnen in plaats van alleen naar hun beperkingen en worden bijvoorbeeld jobcoaches ingezet om ze al te helpen op school. Een punt van discussie is voor de minister nog wat er moet gebeuren als het UWV een gewone baan vindt voor een Wajonger die net aan de slag is in de sociale werkplaats.

Plannen
De Tweede Kamer bespreekt woensdag plannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om de sociale werkvoorziening aan te passen en een einde te maken aan de groeiende wachtlijsten. Daarbij is het ook de bedoeling dat gehandicapten van de sociale werkplaats zoveel mogelijk aan de slag gaan op de reguliere arbeidsmarkt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.