Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sociaal werker speelt belangrijke rol bij dierenmishandeling’

Sociaal professionals hebben een belangrijke signalerende functie als het gaat om het ontdekken van dierenmishandeling. Een speciale signalenkaart geeft handvatten hoe je (verborgen) dierenmishandeling herkent.
Met de speciale signalenkaart kunnen sociaal professionals dierenmishandeling signaleren. Foto: AdobeStock

‘Sociaal werkers komen achter de voordeur, waar dierenmishandeling gebeurt. Dus ze spelen een belangrijke rol bij het signaleren ervan’, vertelt Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming probeert zoveel mogelijk huisdierenleed te voorkomen. Bijvoorbeeld met de speciale signalenkaart waarmee zorgverleners dierenmishandeling kunnen herkennen. ‘Als er huiselijk geweld is, waardoor hulpverleners betrokken raken bij een gezin, is het belangrijk om ook oog te hebben voor het dierenwelzijn’, legt Silos uit. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat er een verband is tussen geweld tegen mens en dier. De resultaten werden op een rij gezet door de Universiteit van Utrecht: de helft van de mishandelde vrouwen in een opvanghuis meldt dat ook hun huisdier is mishandeld en een op de drie zegt dat zij hun vlucht hebben uitgesteld omdat ze bezorgd waren over de veiligheid van het dier.

De Dierenbescherming is een campagne gestart voor het project Dierenbuddy: vrijwilligers helpen ouderen met hun huisdier, zodat dier en baasje niet gescheiden hoeven te worden. We belden met woordvoerder Carmen Silos van de Dierenbescherming. Lees meer >>

Met een speciale Signalenkaart geeft de Dierenbescherming sociaal werkers een tool om dierenmishandeling te herkennen. ‘Dierenmishandeling klinkt heftig, maar kan ook onbedoeld gebeuren. Bijvoorbeeld als iemand slecht ter been raakt, die daardoor de hond minder kan uitlaten. Of een baasje dat niet kan autorijden, en daardoor niet naar een dierenarts kan.’ Dat sociaal professionals niet altijd oog hebben voor de huisdieren bij een cliënt, blijkt uit een poll die Zorg+Welzijn hield op haar Facebookpagina. De vraag luidde: Heb jij altijd oog voor het welzijn van de huisdieren van je cliënt? Alhoewel de meerderheid (78 procent) hier ‘ja’ op antwoordde, gaf 22 procent aan hier niet altijd bij stil te staan.

Zintuigen gebruiken

Als sociaal werker herken je dierenleed door je zintuigen te gebruiken. Silos: ‘Hoe reageert een hond op je als je een hand uitsteekt: als hij in elkaar krimpt is dat een slecht teken. Hoe ruikt het in huis?’ Maar volgens de woordvoerder kun je ook zelf actief vragen naar het welzijn van het huisdier. ‘Bijvoorbeeld of het lukt met het uitlaten. Of dat de hond veel trekt bij het uitlaten. Als iemand daar twijfelend op reageert, omdat hij de hond bijna nooit uitlaat, weet je al iets meer’, aldus Silos. Als je een vermoeden van dierenmishandeling hebt, adviseert Silos om dit te melden bij meldpunt 144: ‘Daar kun je anoniem aangeven dat je vermoedt dat er sprake is van dierenmishandeling.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.