Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneller hulp voor kind door praktijkondersteuner Jeugd

De praktijkondersteuner Jeugd zorgt ervoor dat kinderen minder doorverwezen worden en sneller hulp krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de samenwerking van de poh Jeugd en de huisarts.
Boy sleeping under a bridge with two drink bottles near

De Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts (poh Jeugd) is een spil in de samenwerking tussen huisarts en wijkteams door zijn ervaring, inzicht in jeugdproblematiek en samenwerking in de wijk. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen, NVO.

Poh Jeugd

Uit het onderzoek door de Universiteit Groningen blijkt dat kinderen op tijd de juiste hulp krijgen, niet onnodig worden doorverwezen of juist snel specialistische hulp krijgen als dat nodig is via de poh Jeugd. Verschillende regio’s in het land doen ervaring op met een poh-Jeugd. De poh-Jeugdfunctie wordt uitgevoerd door zowel hbo- als wo-geschoolde hulpverleners, met veel ervaring in de Jeugd-GGZ of Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Over het algemeen zijn huisartsen en poh-jeugd positief over hun onderlinge samenwerking.

Specifieke opleiding

De meerwaarde van de poh Jeugd zit vooral in de aandacht voor opvoedingsrelaties en de specifieke kennis van de poh over de mogelijkheden voor jeugdzorg in de regio. De opstellers van het rapport pleiten ervoor de kwaliteit van de functie te borgen door een specifieke opleiding tot poh Jeugd in te stellen.

Het rapport kun je downloaden op de website van de NVO>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.