Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers willen liever erkenning dan vergoeding

Slachtoffers van rampen, ongevallen, medische missers of misdrijven willen vooral dat de waarheid boven tafel komt. Voor zover mogelijk willen ze ook excuses voor wat hun is overkomen. Schadevergoeding is voor de meesten minder belangrijk.
Slachtoffers willen liever erkenning dan vergoeding

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Intervict van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp heeft gedaan. Slachtofferhulp wordt altijd meteen na een ernstige gebeurtenis ingeschakeld om praktische en psychische bijstand te verlenen. Uit het onderzoek van Intervict blijkt echter dat het gemiddelde slachtoffer vooral later snakt naar erkenning van wat hem is overkomen.

Milde straf
Slachtoffers van misdrijven vinden vaak dat de dader te mild wordt gestraft. Wie betrokken was bij een ramp, heeft het gevoel dat de hele waarheid niet boven tafel komt en dat er zaken worden verzwegen.

Medische fouten
Gedupeerden van medische fouten denken al snel dat de artsen geen eerlijke informatie geven en dat zij op hun beurt het slachtoffer beschuldigen. Artsen geven ook vaak geen herstelbehandeling na een medische fout. Slachtoffers vinden dat zij hierbij geen hulp krijgen. Op dat gebied zijn nog veel verbeteringen mogelijk, zo adviseren de onderzoekers.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/John Schouten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.