Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt

Vrouwen die te maken hebben gehad met eergerelateerd geweld, zijn in veel gevallen ook seksueel misbruikt. Dat is een van de opvallendste conclusies uit een onderzoek van hulpverleningsorganisatie Fier Fryslân.
Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt

Volgens Fier-directeur Anke van Dijke is meer dan de helft van de vrouwen die de afgelopen drie jaar zijn opgevangen seksueel misbruikt door familieleden. De onderzoekers spreken van een schokkende uitkomst voor een cultuur waarin maagdelijkheid zo belangrijk is.

Moed
‘Je kunt je niet voorstellen in wat voor spagaat deze meisjes zitten’, vertelt Van Dijke. ‘Jouw maagdelijkheid staat gelijk aan de eer van de familie, maar aan de andere kant word je seksueel misbruikt. Als die meisjes toch de moed hebben om aan de bel te trekken, maken ze de familie ook tot schande met alle gevolgen van dien.’

Weinig plek
Anke van Dijke verwacht dat het aantal aanmeldingen de komende tijd zeker zal toenemen. ‘We hebben nu al te weinig plek, dus de meisjes die we niet kunnen plaatsen, komen terecht in minder gespecialiseerde opvangtehuizen zoals het Bijf-van-mijn-Lijf-huis. Omdat we nu met deze bevindingen naar buiten komen denk ik dat er zeker meer aanmeldingen zullen volgen.’

Benadering
Uit het onderzoek blijkt ook dat er meer kennis van eergeweld nodig is om de meisjes beter te behandelen. Volgens Van Dijk is de Nederlandse jeugdzorg erg open en transparant. ‘Als een probleem gesignaleerd wordt, gaan we er op af en vertellen we het aan de ouders. Dat is bij deze culturen niet mogelijk. Het vraagt om een zeer specifieke benadering.’

Boek
De eerwraakopvang is een proefproject dat Fier Fryslân uitvoert voor de ministeries van Justitie en VWS. De uitkomsten van het onderzoek zijn vanaf morgen te lezen in het boek De Dochters van Zahir. Zahir is de naam van het opvangtehuis.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Fier Fryslân

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.