Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtofferhulp tekort aan vrijwilligers

Slachtofferhulp Nederland heeft een tekort van ongeveer tweehonderd vrijwilligers. De hulp die de organisatie afgelopen jaar moest bieden, kwam echter niet in gevaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie over 2010, dat maandag is uitgekomen.
Slachtofferhulp tekort aan vrijwilligers

Omdat Slachtofferhulp Nederland vaak in het nieuws is geweest, weten steeds meer gedupeerden van misdrijven de hulporganisatie te vinden, constateert Slachtofferhulp. Vorig jaar heeft de instelling ruim 123.000 slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk geholpen. In 2009 waren dat er nog ruim 107.000.

Campagne
In de tweede helft van vorig jaar begon Slachtofferhulp met een campagne om vrijwilligers te werven. Dat leverde al 160 nieuwe medewerkers op. Op dit moment beschikt de organisatie over ongeveer 1500 vrijwilligers. Bijna een kwart van hen heeft wel eens last van gevoelens van machteloosheid tijdens hulp aan slachtoffers, blijkt uit een vitaliteitsonderzoek dat in 2010 werd gehouden.

Oorzaken
Dit is echter niet de belangrijkste reden om te stoppen als vrijwilliger. Leeftijd en gezondheid zijn daarvoor de meest genoemde redenen. Ook het toe zijn aan een nieuwe uitdaging en het zich niet meer kunnen vinden in het werk zijn oorzaken voor vrijwilligers om zich niet meer in te zetten voor slachtofferhulp.

Instroom
‘Ons vrijwilligersbestand vergrijst snel’, vertelt Sonja Leferink, onderzoeker bij Slachtofferhulp. ‘Tegelijkertijd houdt de instroom daarmee geen gelijke tred. Het is alleen daarom al belangrijk dat we ons behalve op werving ook richten op het behoud van de bestaande vrijwilligers.’

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.