Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Signalen die kunnen wijzen op huwelijksdwang

Vaak wordt in de zomervakantie het onderwerp huwelijksdwang weer onder de aandacht gebracht. Het is een risicoperiode waarin sommige jongens en meisjes tijdens vakanties een door de familie en ouders gekozen partner opgedrongen krijgen.
gedwongen huwelijk
In landen als India is een gearrangeerd huwelijk niet vreemd. De handen van de bruid worden met henna beschilderd. - Foto: AFP

Dit zijn mogelijke signalen van huwelijksdwang. Herken je veel van de signalen bij een jongere waar jij mee te maken hebt? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Is het een erg gecompliceerde situatie? Dan geeft het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang verder advies.

  • De jongere spijbelt vaak of komt regelmatig zomaar een dag niet opdagen op werk.
  • De vakantie wordt ineens verlengd en of je merkt dat de jongere opziet tegen de vakantie.
  • De familie verliest de jongere nauwelijks uit het oog. Hij of zij wordt altijd gehaald en gebracht of er wordt op school streng op ze gelet door schoolgaande familieleden.
  • Vriendschappen worden verbroken zonder enige aanleiding.
  • De jongere gaat zich anders kleden. Van modern naar heel traditioneel of andersom.
  • De jongere gedraagt zich anders, slaapt slecht, ontwikkelt een eetprobleem, is depressief en/of gaat drugs gebruiken.

Complex

Het signaleren van huwelijksdwang is complex, want veel jongeren zijn loyaal aan hun familie en willen hun ouders gelukkig maken. Om de lieve vrede te bewaren gaan ze dus mee in het huwelijk. Zij vinden het zelf ook lastig om echt te spreken over dwang. Verzetten tegen het huwelijk brengt bovendien veel vragen met zich mee: wat zijn de gevolgen? Verlies ik mijn familie?

Huwelijksdwang is geen nieuw probleem en komt zeker niet alleen in de zomerperiode voor. Er zijn veel ontwikkelingen in de aanpak van huwelijksdwang. Lees hier welke >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.