Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

SER-advies: ‘Eén hulpverlener voor jongere’

Jongeren die hulp nodig hebben, moeten een handje worden geholpen om de juiste zorgverlener te vinden. Eén hulpverlener moet de jongere wegwijs maken in de grote hoeveelheid regelingen en voorzieningen. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister André Rouvoet, dat vrijdag verscheen.
SER-advies: 'Eén hulpverlener voor jongere'

Ook zou voor een jongere met problemen maar één keer hoeven te worden beoordeeld op welke hulp hij recht heeft, vindt de SER. Nu werken verschillende hulpverleners langs elkaar heen en moet een jongere steeds opnieuw uitleggen waarmee hij of zij mee zit.

Redden
Uit een evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg bleek al dat jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en hulp voor licht verstandelijk gehandicapten te veel los van elkaar staan.
Het is belangrijk dat jongeren die zichzelf niet kunnen redden, hulp krijgen die bij ze past, vindt de SER. Anders dreigen ze geen baan te krijgen en altijd afhankelijk te zijn van een uitkering. Het gaat om kinderen en jongeren tot 27 jaar die autistisch zijn of ADHD hebben. Maar het betreft ook jonge mensen met psychische problemen, gedragsstoornissen, een drugsverslaving of hoge schulden.

Problemen
In het SER-advies staat ook dat jongeren sneller hulp moeten krijgen. Dit om te voorkomen dat hun problemen nog groter worden. Rouvoet zou daarom ook moeten kijken of de kinderen binnen gezinnen beter zijn te helpen. Dat scheelt ook weer werk voor dure hulpverleners.
Het advies sluit daarmee aan op de lijn die de minister en de Tweede Kamer al hebben ingezet. Rouvoet gebruikt onder meer het SER-advies om te bedenken welke kant het op moet met de jeugdzorg. Begin volgend jaar laat hij weten wat zijn conclusies zijn.

Centra voor Jeugd en Gezin
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er al uit: zij heeft Rouvoet geschreven de jeugdzorg graag van de provincies te willen overnemen. De gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin zouden dan lichte zorg kunnen bieden. Bij zwaardere problemen zouden zij dan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners. De ingewikkelde beoordeling van het recht op zorg door Bureau Jeugdzorg zou dan kunnen vervallen, aldus de VNG.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

3 REACTIES

  1. Een doorsnee Welzijnsinstelling op het gebied van Jeugdzorg / Maatschappelijke Opvang heeft al gauw een ‘ overheadspost’ van 2:1.
    In het kader van de nieuwe WMO Wet en AWBZ financiering zou veel meer gekeken moeten worden naar echte zorg die alleen de zorgvrager toekomt. Bij aanbestedingen zou het goed zijn om eens het aantal FTe’s alsook de direcite-aantallen en management (+ FuWa) in verhouding tot de zorgvragers van de betreffende instelling te bezien: schrikbarende bedragen gaan hierin om.

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer er sprake is van wat complexere problemen waarbij verschillende disciplines en hulpverleners betrokken zijn, dan is het altijd handig dat er iemand de regie voert. Dat is al lang bekend. De vraag is meer: waarom regelt men dit soms uitstekend en soms beroerd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.