Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Senaat wil versoepeling bijstandsplannen

Een meerderheid van de Eerste Kamer vraagt om aanpassing van de kabinetsplannen voor een strengere bijstand.
Senaat wil versoepeling bijstandsplannen

Niet alleen zijn oppositiepartijen, zoals PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie, zeer kritisch over de plannen. Ook regeringspartijen VVD en CDA pleiten voor versoepeling; namelijk voor volwassen jongeren die net begonnen zijn met werken en inwonen bij hun ouders met een bijstandsuitkering. De partijen vrezen dat de prikkel om te werken bij de jongeren wordt weggenomen als vanaf volgend jaar door hun inkomsten het gezin niet meer aanmerking komt voor bijstand.

 
Ontzien
CDA-senator Gerrit Terpstra zei donderdag hierover met zijn VVD-collega Henk Beckers vragen te stellen aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Beckers heeft de VVD-bewindsman al gevraagd of hij starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar niet op dezelfde manier kan ontzien als hij doet bij meerderjarige jongeren die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders.

 
Ouders
Volgens Beckers is anders het alternatief voor jongeren die net beginnen met werken, het gezin verlaten om de uitkering van de ouders niet in gevaar te brengen. Zeker met de huidige problemen voor starters op de woningmarkt is het dan ook volgens Terpstra minder aantrekkelijk om te gaan werken.

 
Huishoudentoets
De Krom wil dat vanaf volgend jaar in de bijstand wordt getoetst op het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen. Zo wil hij een stapeling van uitkeringen achter één voordeur tegengaan en mensen juist stimuleren om te gaan werken. Maar in de Senaat leven ook breed zorgen over uitvoeringsproblemen. Gemeenten waarschuwen dat ze te weinig voorbereidingstijd krijgen voor de nieuwe huishoudentoets.

 
Alternatief plan
Het CDA wijst op een alternatief plan van de vier grote steden, waar ongeveer een derde van de bijstandsgerechtigden wonen. In plaats van ouders op de uitkering te korten, zou er een ,,zakgeldregeling” voor thuiswonende kinderen moeten komen. Het zou eenvoudiger zijn om onderscheid te maken op basis van leeftijd dan te toetsen op inkomen. Volgens de steden zou zo ook 55 miljoen euro bespaard kunnen worden. 

 

Bron: ANP/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.