Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: Vrijwilligerswerk blijft op peil

Een kwart van de Nederlanders is minstens een uur per week in de weer als vrijwilliger. Er zijn geen tekenen dat het vrijwilligerswerk afneemt. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Vrijwilligerswerk in meervoud.
SCP: Vrijwilligerswerk blijft op peil

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) presenteerde het rapport donderdag in Rotterdam. De publicatie schetst een beeld van de recente ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk. De Nederlandse bevolking voert in vergelijking met de ons omringende landen relatief veel vrijwilligerswerk uit.

Kerkgangers
Sport is het belangrijkste terrein waarop vrijwilligers werkzaam zijn: tien procent van de bevolking doet wel eens wat voor de sportvereniging. Vooral kerkgangers, hoger opgeleiden en ouderen gaan vaak als onbetaalde kracht aan de slag. Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf doen het minst. Surinamers en Antillianen nemen een tussenpositie in. Zestien procent van alle vrijwilligers is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal vrijwilligersuren.

Minder actief
Hoewel het vrijwilligerswerk dat gedaan wordt constant blijft, concludeert het SCP dat sommige groepen minder actief zijn geworden, bijvoorbeeld kinderen die nog bij de ouders wonen, alleenstaanden en gezinnen met oudere kinderen. Daar staat tegenover dat juist ouderen die geen beroep meer uitoefenen, meer vrijwilligerswerk zijn gaan doen.

Rapport Sociaal Cultureel Planbureau: Vrijwilligerswerk in meervoud

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Beeld: Sociaal Cultureel Planbureau

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.