Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP verwacht sterke stijging vraag naar jeugdzorg

Het aantal gebruikers van ambulante jeugdzorg neemt in de periode 2007 tot 2011 jaarlijks met ruim 9 procent toe. Deze verwachting presenteert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'De jeugd een zorg. Een ramings- en verdeelmodel van de provinciale jeugdzorg 2007'.
SCP verwacht sterke stijging vraag naar jeugdzorg

Het rapport werd opgesteld op verzoek van het ministerie voor Jeugd en Gezin en het Interprovinciaal Overleg (IPO). In het rapport geven de SCP-onderzoekers een beeld van de huidige en toekomstige vraag naar provinciaal gefinancierde jeugdzorg en de diensten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Gebruik
Ruim 500.000 van de 3,5 miljoen jeugdigen tot en met 17 jaar hebben opvoed- en opgroeiproblemen. Voor 300.000 jeugdigen wordt professionele hulp ingeroepen. In 2007 telde de provinciale jeugdzorg 78.000 gebruikers. De overige jeugdigen met een hulpbehoefte komen, vrijwillig of via rechterlijk ingrijpen, terecht bij andere voorzieningen, waaronder de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de justitiële zorg. Daarnaast kunnen jeugdigen ook zorg ontvangen via de GGD, de huisarts of het onderwijs.

Ramingsmodel
In het rapport geeft het SCP een raming van de behoefte aan provinciale jeugdzorg. Daarvoor zijn trendanalyses over het gebruik opgesteld. Het aantal gebruikers van ambulante jeugdzorg zal volgens het model in de periode 2007-2011 jaarlijks met ruim negen procent toenemen. Voor de pleegzorg valt een stijging te verwachten van twee procent per jaar. Het aantal gebruikers van dagbehandeling en residentiële zorg zal in diezelfde periode dalen met circa twee procent per jaar.

Inhaalslag
De snelle groei in de periode 2005-2008 wordt door het SCP in belangrijke mate gezien als het resultaat van een inhaalvraag die nog enkele jaren zal doorgaan.

Link Rapport De jeugd een zorg

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.