Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Scootmobiel heeft handleiding nodig’

Het is onbegrijpelijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen bij het verstrekken van scootmobielen aan ouderen. Vaak worden de voertuigen zonder instructie aan een nieuwe gebruiker meegegeven. Dat zegt ouderenbond ANBO nadat bekend werd dat de afgelopen jaren steeds meer ongelukken gebeuren met scootmobielen.
'Scootmobiel heeft handleiding nodig'
Foto: ANP Photo

‘Als je een mobiele telefoon koopt, zit daar ook een uitgebreide instructie bij met aanwijzingen voor het gebruik ervan. Maar bij een scootmobiel gebeurt dat vaak niet eens, terwijl het best ingewikkelde apparaten zijn’, zegt projectleider Liesbeth Boerwinkel van de ouderenbond. ‘Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat wanneer iemand een scootmobiel krijgt, er net zolang met diegene wordt geoefend totdat hij of zij er vaardig mee de weg op kan.’

Remmen en gas geven

Boerwinkel wijst op het ingewikkelde rem- en gassysteem dat bestuurders vaak maar moeilijk onder de knie krijgen. ‘Je moet knijpen in de handgreep om gas te geven. Maar als je een fiets met handrem gewend bent, heb je een tegenovergestelde reflex ontwikkeld. Daardoor gaat het nogal eens mis.’

Bezuiniging

Gemeenten leveren scootmobielen volgens Boerwinkel bovendien steeds vaker uit een pool, bij wijze van bezuiniging. ‘Er is dan geen match tussen persoon en voertuig, en er wordt niet gecontroleerd of iemand vaardig genoeg is om erop te rijden’, aldus Boerwinkel.

Beginners

Veilig Verkeer Nederland (VVN) herkent het probleem. ‘Bestuurders van scootmobielen zijn beginners die meestal van toeten noch blazen weten. Zo’n voertuig krijg je niet voor je lol. Maar vaak krijgen ze zo’n apparaat aangereikt, en veel plezier ermee’, zegt een woordvoerder.

Mobiel houden

De cursus verplicht stellen zal het gewenste effect echter niet hebben, denken beide organisaties. ‘Dat zou voor veel mensen een reden zijn om geen scootmobiel te nemen, en dat zou hen beperken in hun vrijheid. Terwijl we mensen juist zo lang mogelijk mobiel willen houden’, benadrukt de woordvoerder van VVN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.