Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholieren zien maatschappelijke stage zitten

Scholieren zijn positief over de zogeheten maatschappelijke stage (MaS). Dat is een stage waarin ze door onbetaald vrijwilligerswerk te doen kennismaken met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen. De Nationale Jeugdraad heeft onder bijna achthonderd middelbare scholieren gepeild wat ze vinden van de stage en dat leverde enthousiaste reacties op.
Scholieren zien maatschappelijke stage zitten

Het onderzoek werd vrijdag door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) naar buiten gebracht. Uit de peiling werd duidelijk dat leerlingen vinden dat ze goed worden begeleid en dat ze een dergelijke stage zinvol vinden.

Waardevolle ervaring
Demissionair staatssecretaris Marja Van Bijsterveldt (Onderwijs) is blij met de resultaten. ‘Geweldig te zien dat zoveel scholieren de maatschappelijke stage een waardevolle en mooie ervaring vinden en met een ruim voldoende waarderen’, zegt ze. ‘Dit prachtige principe van leren en actief kennismaken met allerlei onderdelen van de samenleving en daarom iets bijdragen, is puur goud.’

Vrijwilligerswerk

Het onderzoek laat zien dat een deel van de ondervraagde leerlingen na de stage door wil gaan met vrijwilligerswerk. ‘Juist door deze stage leren leerlingen iets te doen voor de samenleving en krijgen ze ervaring in het vrijwilligerswerk. Zo wordt de maatschappelijke stagiaire de vrijwilliger van de toekomst’, voorspelt Van Bijsterveldt.

Idee

Uit het onderzoek komt naar voren dat de scholieren uit meer sectoren willen kiezen om stage te lopen. De CDA-politica hoopt dat scholieren zelf daar veel energie in steken. ‘Het is belangrijk dat het initiatief voor het vinden van een stageplek bij de scholieren zelf blijft liggen. Je moet doen wat je leuk vindt’, zegt ze. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de jongeren zelf op het idee komt voor hun stage.

Verplichte stof

Leerlingen die vanaf het schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. De stage maakt dan echt deel uit van de verplichte stof. Inmiddels lopen op 99 procent van de scholen leerlingen al een maatschappelijke stage.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Ron Eskens

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.