Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholieren minder tolerant naar homoseksuelen

Amsterdam heeft het imago een tolerante stad te zijn voor homoseksuelen. De documentaire ‘Help! Een homo in de klas’, die maandag in bioscoop The Movies in Amsterdam in première ging, laat echter een ander beeld zien. De film toont voorlichters van het COC, de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit, die in gesprek gaan met leerlingen van middelbare scholen in Amsterdam en Almere.
Scholieren minder tolerant naar homoseksuelen

De voornamelijk allochtone scholieren bestempelen homoseksuelen over het algemeen als vieze mensen met een ziekte. Een deel van hen denkt dat zij er zelf voor hebben gekozen om homoseksueel te zijn, zo blijkt uit de film. De jongeren keuren deze seksuele geaardheid af, ook wanneer hun kind later homo blijkt te zijn. ‘Ik kan dat niet accepteren, dan zet ik mijn kind uit huis’, is een van de reacties.

Discriminatie
Een voorlichter, zelf homoseksueel, geeft aan dat hij te maken heeft met discriminatie. ‘Soms willen leerlingen tijdens een voorlichting niet naast mij zitten, omdat ik homo ben.’Ook durft hij buiten niet met een jongen hand in hand te lopen, omdat dat ‘gevaarlijk’ is.

Religie
In de documentaire blijkt het geloof een belangrijke rol te spelen in de acceptatie van homoseksualiteit. In bepaalde religies wordt het niet geaccepteerd en worden homoseksuelen verstoten. Dat geldt bijvoorbeeld niet alleen voor de islam, maar ook voor de rooms-katholieke kerk.

Scholen
Wethouder diversiteit en integratie van de gemeente Amsterdam, Andrée van Es, meldde maandag dat in het voorjaar van 2011 een nieuwe antidiscriminatiecampagne van start zal gaan waarbij het onderwijs een van de belangrijke speerpunten is. ‘Samen met burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder educatie Lodewijk Asscher, zal ik alle scholen in Amsterdam bezoeken.’

Voorlichting
Het doel is om homoseksualiteit op meer scholen onder de aandacht te brengen. Momenteel werken veertig middelbare scholen mee aan voorlichtingslessen. Help! Een homo in de klas is een initiatief van COC-voorlichter Claudia van Deudekom. Doesjka van Hoogdalem regisseerde de documentaire. Samen volgden ze een jaar lang een aantal voorlichters van het COC. De humanistische omroep, HUMAN, zendt de film op 13 december op Nederland 2 uit.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.