Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers verscherpt behandelaarseisen ggz

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat meer eisen stellen aan hoofdbehandelaars in de geestelijke gezondheidszorg en ze beperkt het aantal beroepen dat deze taak mag uitvoeren. Schippers meldt dinsdag in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer dat ze zo de kwaliteit, veiligheid en controleerbaarheid in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wil verbeteren.
Schippers verscherpt behandelaarseisen ggz
Foto: ANP

Na onder meer het faillissement van zorgmakelaar Europsyche in 2012, waar ten onrechte zorg werd gedeclareerd, wil de bewindsvrouw voortaan geen onduidelijkheid meer over wie welke behandeling mag doen en wat er op de declaratie komt.

Behandelplan

De psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts, klinisch geriater, verpleegkundig specialist ggz en gezondheidszorg psycholoog mogen vanaf 1 januari 2014 hoofdbehandelaar zijn en een behandelplan opstellen voor de patiënt. In 2016 wordt deze lijst definitief vastgesteld.

Fraude

Om onjuiste declaraties te voorkomen, wil de minister verder het declaratiesysteem zo aanpassen dat duidelijk is hoe lang een behandeling heeft geduurd en door welk type hulpverlener de zorg is gegeven. Bij het failliete Europsyche bleek dat de niet of minder gekwalificeerde krachten de zorg voor hun rekening namen, terwijl er formeel een andere hoofdbehandelaar was. Schippers wil de ggz minder fraudegevoelig maken.

Praktijkondersteuner

De geestelijke gezondheidszorg gaat de komende tijd flink op de schop. Schippers hervormt deze sector, zodat mensen met lichte psychische problemen zo dicht mogelijk bij huis worden geholpen. Om te voorkomen dat mensen te snel worden doorverwezen naar de duurdere specialist, wil zij de huisarts laten bijstaan door een praktijkondersteuner die is gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg. Voor wat moeilijke gevallen is er de basis-ggz terwijl de gespecialiseerde ggz zich richt op de meest complexe gevallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.