Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: meer sporten in eigen buurt

Minister Edith Schippers (Sport) wil mensen meer in hun eigen buurt aan het sporten en bewegen krijgen. Ze zet in op betere samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, scholen en naschoolse opvang, om zo oplossingen te zoeken voor allerlei belemmeringen van sportieve activiteiten.
Schippers: meer sporten in eigen buurt

Schippers denkt bij belemmeringen bijvoorbeeld aan school(sport)pleinen die na schooltijd worden afgesloten en aan het vele papierwerk bij het aanvragen van vergunningen voor plaatselijke activiteiten. De minister wil ook meer zogeheten combifunctionarissen, maar dan wel met minder administratieve rompslomp dan er nu is rond deze professionals, die school- en sportactiviteiten in de wijk combineren.

Leefbaarheid

Sporten en bewegen is niet alleen leuk, het helpt ook mee om de leefbaarheid in wijken en dorpen te vergroten. En het legt de basis voor een gezonde en actieve levensstijl, die weer helpt om lichamelijke klachten en ziekteverzuim te voorkomen, aldus Schippers in haar donderdag verschenen beleidsbrief Sport.

Vrijwilligers

De bewindsvrouw wil tevens de economische kansen van sport beter benutten. Bij sportevenementen komt meer nadruk te liggen op economische en maatschappelijke effecten, want volgens Schippers is er op dat vlak veel mogelijk. Het directe aandeel van sport in het bruto binnenlands product ligt op nog geen 1 procent. Dit is exclusief de waarde van de inzet van 1 miljoen vrijwilligers, becijfert ze.

Sportland

Ook wordt Nederland op buitenlandse missies als het aan de minister van VWS ligt voortaan gepresenteerd als sportland. Bedrijven in innovatieve sportkleding, sportvoeding of bijvoorbeeld kunstgras kunnen via deze ‘sportexport’ van zich doen spreken.

Paralympische Spelen
Bij alle plannen om meer mensen te laten bewegen, blijft topsport belangrijk. De aansluiting van het reguliere onderwijs op de Centra voor Topsport en Onderwijs moet beter en voor topsporters komt er meer topmedische zorg, meldt Schippers. En het kabinet steunt de ambitie om de Olympische en Paralympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen, want Nederland kan immers ook aan die evenementen op allerlei manieren plezier kan beleven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.