Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers: meer eigen betalingen zijn nodig

Meer eigen betalingen in de zorg zijn nodig om de kosten van het systeem in het gareel te houden. Dat stelde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag in een interview met De Telegraaf.
Schippers: meer eigen betalingen zijn nodig

De VVD-bewindsvrouw heeft echter geen politieke meerderheid om patiënten meer te laten betalen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts. Coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV zijn erop tegen om de eigen betalingen te verhogen. Maar volgens Schippers is dit echter onvermijdelijk. Ze denkt dat er vroeg of laat meer eigen betalingen in de zorg komen. ‘Of ik die nou invoer of mijn opvolger, aldus de minister. ‘Het is niet voor niets dat eigen betalingen overal in het buitenland gebruikelijk zijn. Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden’, zegt ze.

Riant
Schippers wijst er verder op dat het basispakket in Nederland riant is. De zorgkosten stijgen deze kabinetsperiode van 60 naar 75 miljard euro per jaar. Volgens de minister wordt het basispakket elk jaar groter. Maar er gaan ook dingen uit, zoals stoppen met roken en dieetadvies. De afweging daarbij is of mensen het voor eigen risico kunnen dragen. ‘Als jij een klein loontje hebt en je kapot werkt, en je hebt de pech dat je een hele dure ziekte krijgt, dan kun je dat nooit betalen. Dan moet je je huis verkopen.’ Maar wie dieetadvies wil, hoeft maar een paar keer naar de diëtiste. ‘Dat zijn helemaal geen grote bedragen’, aldus Schippers.

Bron: ANP/ANP-Photo

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nog meer eigen bijdragen zijn niet te betalen voor chronisch zieke patiënten of mensen met een handicap, die een laag inkomen hebben. Er is geen enkele grens aan de eigen bijdragen. Dat zou naar inkomen moeten worden geregeld. Een miljonair betaalt dezelfde eigen bijdragen als ik, maar ligt daar niet van wakker. Z(H)ij hoeft ook niet dingen uit te stellen, omdat je al zoveel aan de zorg hebt betaald. Eigen bijdragen voor het CAK, orthopedische schoenen, reiskosten, medicijnen die niet vergoed worden en ga zo maar door.
    En efficiënter kan de zorg zeker. Minder bureaucratie zou al heel veel geld schelen.
    Helena

  3. Wanneer gaan we is naar de kosten van de directe zorg kijken. Namelijk de Efficiëntie van de zorg in plaats van de burger laten betalen voor de inEfficiënte zorg. Er moet meer gekeken worden naar de instellingen die de zorg leveren, want daar kunnen veel kosten bespaard worden.
    Minister Schippers zoek het niet bij de burger in crisistijd, maar in de ondernemingen die in de betere tijden te rojaal zijn omgesprongen met zorggeld, en daardoor inefficent zijn gaan werken
    Maarten van Nieuwkerk
    Ervaringsdeskundige
    Werkzaam FACT-team GGZ
    http://www.maartenvn.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.