Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samenstelling wijkteam belangrijk bij verward gedrag’

‘Signalen dat het niet goed met iemand gaat, moeten eerder opgepakt worden. Sancties voor mensen met verward gedrag zijn lang niet altijd een antwoord.’ Dat staat te lezen in de tussenrapportage van het landelijk Schakelteam. ‘Luister met aandacht naar de mens.’
foto Fotolia

‘Het Schakelteam pleit voor een stevigere regie op de samenstelling en op de werkwijze van wijkteams. Verder is er meer nadruk nodig op de samenwerking met andere professionals in de wijk als het gaat om iemand met verward gedrag.’ Dat is het oordeel van het “Schakelteam Personen met verward gedrag” onder leiding van voorzitter Onno Hoes. ‘Per direct moet er betere ondersteuning en beveiligde zorg komen voor personen die gevaarlijk zijn’, aldus het Schakelteam.

Stand van het land

Dat staat te lezen in de tussenrapportage: “De stand van het land” van het Schakelteam Personen met verward gedrag. Het is niet zo dat er niks gebeurt in de 23 regio’s en in de gemeenten, aldus Onno Hoes, voorzitter van het landelijk Schakelteam. ‘Alle regio’s hebben concrete plannen, velen zijn al met de uitvoering ervan bezig en de eerste resultaten staan, bijvoorbeeld het werken met een crisiskaart, waarmee je signalen kunt checken.’

Beoordeling

Ongeveer de helft van de regio’s organiseert de training ‘Mental Health First Aid’, waarin professionals, en soms ook burgers, leren om psychisch leed bij anderen te herkennen en hoe hen te benaderen en te verwijzen naar passende hulp. Verder hebben, op twee regio’s na, alle regio’s een beoordelingslocatie waar de eerste opvang en beoordeling plaatsvindt.

Beveiligde zorg

Er zijn volgens het Schakelteam wel degelijk nog een aantal belangrijke onderdelen die niet goed gaan in de aanpak. Om te beginnen kan het signaleren en de preventie van verward gedrag beter door de wijkteam uit te rusten met deskundigen en de samenwerking met de ggz te verbeteren. Bovendien moet de beveiligde zorg voor verwarde mensen beter en sneller: ‘Wij krijgen buikpijn als we denken aan wat er eventueel kan gebeuren’, aldus voorzitter Onno Hoes.

Ontschotting

Bovendien is het echt noodzakelijk dat de ‘financieringspotten ontschot worden’,  aldus het Schakelteam. ‘Mensen met verward gedrag, hebben vaak niet één probleem, maar meerdere. De ontschotting is nodig zodat er snel gehandeld kan worden om een crisis te voorkomen, in plaats van dat er vergaderd wordt over wie financieel verantwoordelijk is. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden, verzekeraars en zorginstellingen.’

Urgentie

Het Schakelteam is, ondanks de gestage actie in de regio’s, niet optimistisch over de voortgang van de aanpak: ‘De urgentie lijkt soms weg te ebben. De hulp voor deze kwetsbare groep mensen is één van de meest complexe problemen van onze maatschappij. De politie moet nog te vaak in actie komen richting mensen die niks strafbaars hebben gedaan en zorg nodig hebben’, aldus voorzitter Onno Hoes.

Je kunt hier de volledige tussenrapportage lezen>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.