Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Samenhang en eigen regie in ouderenzorg

Betere afstemming tussen zorgverleners en eigen regie van de cliënt. Het Geriatrisch zorgmodel moet meer samenhang brengen in de zorg voor kwetsbare ouderen. Het ouderennetwerk van VUmc en partners gaat onderzoek doen naar de effectiviteit.
Samenhang en eigen regie in ouderenzorg

Het Geriatrisch Zorgmodel moet ouderen helpen de regie te krijgen over hun eigen zorg. ‘Daarnaast willen we zorgen voor betere afstemming tussen alle betrokkenen bij de zorg van de oudere’, aldus Daniëlle Jansen, onderzoeker bij VUmc.

Complex
Ouderen met een complexe zorgvraag worden opgespoord in het huisartsinformatiesysteem en via signalering door alle zorgprofessionals van het netwerk. Praktijkondersteuners van de huisarts brengen in kaart welke gezondheidsproblemen en -risico’s er zijn en stellen een zorgplan op, samen met de oudere.

Onderzoek
Het ouderennetwerk van VUmc en partners gaat onderzoek doen naar het Geriatrisch zorgmodel. Onderzoek in Amsterdam Zuid en in West Friesland moet uitwijzen hoe effectief het model in de praktijk is.

Vernieuwend
Hoogleraar huisartsgeneeskunde Henriëtte van der Horst van VUmc: ‘Dit zorgmodel is vernieuwend doordat we kwetsbare ouderen actiever opsporen en hun situatie blijven volgen. Ouderen en hun mantelzorgers kunnen zelf aangeven in hoeverre zij willen mee beslissen over de zorg die ze nodig hebben.’

Plan
‘De zorg verloopt via een vaststaand plan zodat we geen belangrijke zaken vergeten,’ aldus Van der Horst. ‘De zorgverleners stemmen de zorg goed op elkaar af. Binnen het model worden alleen zorgmethoden toegepast waarvan bewezen is dat ze de situatie van ouderen verbeteren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: nationaal programma ouderenzorg

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.