Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: Kosten zorg niet meer te betalen

De kosten van de gezondheidszorg zijn niet meer te betalen. Als er niets wordt gedaan aan de stijgende zorguitgaven, is er geen geld meer voor onderwijs, het integratiebeleid of het oplossen van de files. Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).
RVZ: Kosten zorg niet meer te betalen

In het advies Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg, dat maandag is overhandigd aan minister Klink (Volksgezondheid) stelt de RVZ als voornaamste oorzaak van het probleem het feit dat zorgaanbieders (artsen) en zorgverzekeraars de mogelijkheid hebben om kosten af te wentelen op de overheid. Daardoor ontbreekt de prikkel om de beste kwaliteit voor een bepaalde prijs te leveren. De RVZ wil meer concurrentie tussen de verschillende zorgaanbieders en verzekeraars.

Doelmatiger
en andere oorzaak is dat de kosten van een medische ingreep in Nederland, vergeleken met het buitenland, hoog zijn. Volgens de RVZ moet er doelmatiger worden gewerkt. Daarbij is het niet de bedoeling om de doelmatigheidswinsten te besteden aan hogere honorering van artsen. Die opbrengsten zouden in de kwaliteit van zorg moeten worden geïnvesteerd.

Luxe
Als het aan de RVZ ligt, zal er een duidelijke scheiding komen tussen de medische zorg en de aanvullingen die ouderen wensen op het gebied van wonen en leven. Meer luxe in wonen en welzijn zullen de ouderen dan zelf moeten betalen. Mensen moeten de kans krijgen om te gaan sparen of zich bij te verzekeren voor de wensen die zij hebben voor hun extra voorzieningen in de toekomst. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.