Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rust teruggekeerd in jeugdbajes Sassenheim

De justitiële jeugdinrichting Teylingereind heeft haar zaakjes weer op orde. Dat lieten de Inspectie Jeugdzorg en Inspectie Veiligheid en Justitie donderdag weten op basis van een bezoek aan het centrum. Na een opstand onder bewoners in 2011 besloten de inspecties dat de instelling op de schop moest.
Rust teruggekeerd in jeugdbajes Sassenheim
Foto: ANP Photo

Zo moest Teylingereind haar personeelsbezetting verbeteren door vacatures te vervullen en het ziekteverzuim verminderen. Dat is gelukt, aldus de inspecties. ‘Er is meer stabiliteit in de teams van de groepsleiding gekomen en dat heeft op meerdere gebieden een positieve uitwerking. De medewerkers zijn beter in staat eenduidig te handelen en onder jongeren is meer duidelijkheid en rust gekomen.’

Insluitingstitels
De instelling heeft een risico-inventarisatie gemaakt van situaties waarbij agressie en geweld op de loer ligt. Indien nodig kan er dan snel extra personeel worden ingeschakeld. Om te voorkomen dat jongeren te vroeg of te laat worden vrijgelaten, is er bovendien controle op hun zogeheten ‘insluitingstitels’, de reden waarom ze vastzitten.

Samenwerking
Volgens de inspecties zijn vervolgbezoeken niet meer nodig, maar kan Teylingereind nog wel verder verbeteren. Zo moet er nog gewerkt worden aan de samenwerking met de gevangenissen in Haarlem en Scheveningen en moeten groepsleiders en docenten vaker overleggen over de jongeren. Ook moeten bewoners hun mening kunnen geven over een opgelegde straf voordat die sanctie wordt geregistreerd.

Brandalarm
In oktober 2011 kwamen negen jongeren in opstand omdat ze het niet eens waren met de huisregels en de kwaliteit van het eten. Ze hadden opzettelijk het brandalarm af laten gaan waardoor ze uit hun cellen wisten te komen. Daarna verschansten ze zich in het kantoor van de inrichting. Uiteindelijk gaven ze zich over zonder geweld te hebben gebruikt. Als straf kregen de jongens celstraffen variërend van 80 dagen tot 10 maanden. Bij sommigen waren eerdere vergrijpen meegenomen toen de hoogte van hun straf bepaald werd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.