Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 400 miljoen voor koopkracht chronisch zieken

Het kabinet steekt ruim 400 miljoen euro in de reparatie van de koopkracht voor chronisch zieken, gehandicapten en minima. Volgens ingewijden wordt er onder meer geld uitgetrokken voor een hogere zorgtoeslag voor alleenstaanden met een minimuminkomen.
Ruim 400 miljoen voor koopkracht chronisch zieken

Dat is de uitkomst van overleg tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over de buitengewone zorgkosten. De aanleiding is de aangekondigde bezuiniging op de fiscale compensatieregeling voor buitengewone zorgkosten. Hierdoor dreigen vooral chronisch zieken en gehandicapten erop achteruit te gaan.

Verdubbelen
Om de gevolgen voor hun portemonnee te verzachten gaan tegemoetkomingen waarop chronisch zieken straks recht hebben omhoog. Ook komt er een hogere toeslag voor arbeidsongeschikten. Chronisch zieken en gehandicapten mochten hun zorgkosten meer dan verdubbelen voor ze die gingen aftrekken. Het kabinet wilde hiervan af, maar laat dit toch deels in stand. Naast de hogere zorgtoeslag, steekt het kabinet ook nog geld in een ruimere ouderenkorting.

Toeslag
De aanpassingen waar het kabinet nu mee komt betreffen de nieuwe wet voor tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten. De bestaande fiscale compensatieregeling voor hoge zorgkosten wordt sterk afgeslankt. Deze wordt voor een groot deel vervangen door toeslagen voor chronisch zieken en gehandicapten, verlaging van eigen bijdragen voor AWBZ-zorg en een algemene compensatie voor ouderen en arbeidsongeschikten. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.