Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 400 mensen misbruikt in jeugdzorg

Ruim vierhonderd mensen zeggen dat zij in de afgelopen decennia seksueel zijn misbruikt in jeugdinstellingen en pleeggezinnen.
Ruim 400 mensen misbruikt in jeugdzorg

Het zijn mensen die als kind door de rechter onder overheidsgezag in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Dat meldt de Volkskrant op haar website.

Schrijnend
De meldingen zijn sinds juli 2010 binnengekomen bij de commissie-Samson, die seksueel misbruik van deze jongeren onderzoekt. Als de rechter een kind onder toezicht plaatst, heeft de overheid het gezag over en de verantwoordelijkheid voor dat kind. Het misbruik is extra schrijnend omdat het meestal kinderen betreft die eerder door hun ouders zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Commissie
Vandaag – dinsdag 25 januari – maakt de commissie- Samson, die vorig jaar is ingesteld, details over aard en omvang van het misbruik bekend. Tot die tijd weigert de commissie elk commentaar.

Onderzoek
De commissie staat onder leiding van Rieke Samson, oud-topvrouw van het Openbaar Ministerie.  Zij onderzoekt misbruik van jongeren sinds 1945 door zowel groepsleiders als door groepsgenootjes of pleegouders.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: de Volkskrant foto: Stockexchange

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.