Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ruim 400 gemeenten aangesloten bij verwijsindex

Gemeenten zijn per 1 augustus verplicht te werken met de verwijsindex risicojongeren (VIR). Als de wet in werking treedt, zijn al meer dan 400 gemeenten aangesloten op de verwijsindex, dat meldt het Ministerie voor Jeugd en Gezin.
Ruim 400 gemeenten aangesloten bij verwijsindex

De verwijsindex is een digitaal systeem dat aangeeft wanneer een jongere in de problemen zit. Wanneer verschillende hulpverleners een melding doen van een jongere, brengt de verwijsindex de meldingen bij elkaar en worden de hulpverleners met elkaar in contact gebracht. Doel is een betere samenwerking en dat er sneller actie wordt ondernomen.

Melding
Vorige week sloten honderd nieuwe gemeenten in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Groningen aan, zodat de verwijsindex in meer dan vierhonderd gemeenten is ingevoerd. (Nederland telt in totaal 431 gemeenten)  Tot zover hebben al ruim honderd gemeenten proefgedraaid met de verwijsindex. De meldingsbevoegden (professionals die met jeugd werken zoals medewerkers van politie, onderwijs, en gemeenten, maar ook huisartsen) hebben al meer dan 150 duizend keer een risicomelding gedaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Ministerie Jeugd en Gezin

2 REACTIES

  1. Zo’n verwijsindex-aansluiting is heel leuk en aardig: een website waarop jongeren gemeld kunnen worden als ze bekend zijn bij een organisatie. Maar zoiets gaat niet werken omdat mensen dan uit hun reguliere registratiesysteem (en werkproces) moeten stappen.
    Dat het nu aan de bovenkant aan elkaar geknoopt is via de VIR, is een leuke uitbreiding, maar het gaat pas echt werken als het aan de onderkant (bij de hulpverleners) eenvoudiger wordt, door een koppeling vanuit het registratiesysteem bijvoorbeeld.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat heeft de politiek nu weer bedacht? Een verwijsindex.
    Als in plaats van al die electronica de wijkverpleegster weer terug zou komen? Iemand die de zaak op de rails kan houden, eventueel samen met een wijkagent van type bromsnor ? In mijn jeugd werkte zoiets perfect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.