Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1000 jongeren in prostitutie Rotterdam

In Rotterdam is een nieuwe vorm van prostitutie ontstaan onder jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar. Meer dan 1000 jongeren zouden of hun lichaam verkopen of meisjes dwingen tot seks om er naaktfoto’s van te maken en die via de sociale media te verspreiden.
Ruim 1000 jongeren in prostitutie Rotterdam
Foto: ANP Photo

Dat concludeert de Rotterdamse Jongerenraad in een onderzoek naar de praktijk van prostitutie. Daarvoor interviewde de raad 45 jongeren, van wie er 36 zeiden weleens betrokken te zijn geweest bij dergelijke praktijken. Naast de seks, het fotograferen en doorsturen van foto’s, gaat het ook om het chanteren van elkaar om seksuele handelingen af te dwingen of al dan niet gedwongen groepsseks.
Cijfer nog hoger
Het vermoeden is dat het zelfs om enkele duizenden jongeren zou gaan, van de 100.000 die de stad telt in deze leeftijdscategorie, meldt Luuk Wijnhold, voorzitter van de jongerenraad. Het aantal geïnterviewde jongeren is geëxtrapoleerd om te kunnen stellen dat het om ruim 1000 jongeren gaat.

Prostitutie 2.0

De prostitutie 2.0, zoals de raad het noemt, gebeurt niet alleen bij de jongeren thuis maar ook op plekken in de openbare ruimte. ‘Iedere deelgemeente in Rotterdam heeft minimaal een plek waar dit soort praktijken regelmatig plaatsvindt’, aldus Wijnhold. Hij zegt dat ze ook leiden tot dodelijke slachtoffers. Volgens hem is er kortgeleden een meisje van een flat gesprongen omdat van haar naaktfoto’s op haar middelbare school waren verspreid.
Manipulatie
Soms is er sprake van seks die onder de strikte noemer van prostitutie valt, omdat er geld, drank, beltegoed of drugs tegenover staat. ‘Wat opvalt is de manipulatie’, staat in het onderzoek. ‘Deze blijft namelijk veelal verborgen voor hulpverleningsinstanties, omdat de contacten lopen via nieuwe communicatiemiddelen als social media, internetfora en berichtendiensten als WhatsApp of Blackberry Messenger. Vaak worden slachtoffers geselecteerd op sociale media, waarna het contact zich al snel verplaatst naar berichtendiensten’, aldus de raad.
Cijfers

GGD en politie zijn bekend met wat de jongerenraad signaleert. ‘De gemeente gaat met de raad in gesprek om de eigen cijfers naast die van de raad te leggen’, zegt een woordvoerder van de verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA). Die cijfers zouden nogal afwijken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.