Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Roze gezin’ lager gewaardeerd dan heterogezin

Professionals uit onderwijs, zorg en welzijn denken bij ouderschap nog te vaak vanzelfsprekend aan het traditionele gezin met één vader en één moeder. Dat constateert Josee Rothuizen (MOVISIE). 'Homo's, lesbiennes en bi's kiezen steeds vaker bewust voor kinderen. Daardoor komen andere gezinsvormen steeds meer voor.'
'Roze gezin' lager gewaardeerd dan heterogezin

MOVISIE legde acht stellingen over roze ouderschap voor aan ruim honderd professionals uit onderwijs, zorg en welzijn. Een groot deel van hen staat positief tegenover roze gezinnen. Toch vindt 30 procent een roze gezin niet gelijkwaardig aan een heterogezin: zij menen dat het voor een kind het beste is om door een vader en een moeder te worden opgevoed.

Meeroudergezin
Verder valt op dat de respondenten meeroudergezinnen – gezinnen met drie of vier ouders – minder waarderen dan eenoudergezinnen. Ruim een derde (38%) vindt een meeroudergezin minder geschikt voor kinderen om in op te groeien. Voor eenoudergezinnen ligt dat percentage tussen de 20 (in geval van één moeder) en 24 procent (in geval van één vader).

Twee moeders
Uit Nederlands en internationaal onderzoek blijkt dat kinderen van lesbische stellen weinig in hun gedrag en ontwikkeling verschillen van kinderen uit heterogezinnen, aldus Hanneke Felten, onderzoeker bij MOVISIE. ‘Wat een roze gezin vooral anders maakt, zijn de reacties van de buitenwereld. Goede vrienden en vriendinnen van de kinderen reageren meestal positief. Maar er zijn ook kinderen voor wie het moeilijk te begrijpen is dat er bijvoorbeeld twee moeders zijn én een vader.’

Rolpatronen
MOVISIE adviseert professionals respect te hebben voor de keuze van de ouders. Ook wordt aangeraden uit te gaan van de eigen manier waarop een roze gezin functioneert. Senior adviseur Rothuizen: ‘Het is belangrijk om niet automatisch uit te gaan van de rolpatronen van hetero’s. Die zijn vaak georganiseerd langs lijnen van mannelijkheid en vrouwelijk. Professionals moeten goed in kaart brengen welke rol ieder gezinslid heeft en hoe zij elkaar aanvullen.’ Voor kinderen is het belangrijk dat op school of bij een Centrum voor Jeugd en Gezin de thuissituatie wordt geaccepteerd, zegt Felten. ‘Voor henzelf is het immers heel normaal.’

MOVISIE verzamelde de belangrijkste adviezen voor professionals in de ‘Handreiking homo-emancipatie: roze ouderschap’. Deze publicatie is vanaf 4 juni 2010 te downloaden.


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
   

Bron: MOVISIE, foto: ANP/Juan Vrijdag

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.