Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet wil oorzaak weten van groeiende wachtlijsten jeugdzorg

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin gaat provincies die minder goed presteren in de jeugdzorg confronteren met hun resultaten. Hij wil de oorzaken weten achter de groeiende wachtlijsten. Uit onderzoek blijkt dat de provincies erg verschillend presteren in de jeugdzorg.
Rouvoet wil oorzaak weten van groeiende wachtlijsten jeugdzorg

Door Esther van Andel – Dat heeft Rouvoet maandag geschreven aan de Tweede Kamer. ‘De verschillen in de provincies zijn zeer groot. Een zorgelijke situatie’, schrijft hij.

Groei ondanks extra geld
De wachtlijsten voor de jeugdzorg groeien in de meeste provincies. Op 1 oktober 2007 wachtten in totaal 4067 kinderen in Nederland langer dan negen weken op zorg vanuit de bureaus jeugdzorg. En dat ondanks de incidentele en structurele injectie van respectievelijk 30 miljoen en 40 miljoen euro die de minister in 2007 beschikbaar stelde voor de provinciale jeugdzorg. Met name provincies Zeeland en Flevoland hebben een grote wachtlijst bij de jeugdzorginstellingen.

Wisselende prestaties
‘De minister heeft vorig jaar miljoenen extra ter beschikking gesteld. Toch zijn de prestaties van de bureaus jeugdzorg en de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) wisselend. Ook met de extra financiële middelen groeien de wachtlijsten. Er moet een einde komen aan de ‘grijze gebieden’ in de jeugdzorg’, zegt Elaine de Boer, woordvoerder van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Prestaties AMK’s
De AMK’s in Friesland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Amsterdam hadden tussen de 6 en 17 wachtenden. Overige provincies telden meer wachtenden. In totaal stonden er op 1 oktober 2007 521 kinderen op een wachtlijst van een AMK. Rouvoet wil een verklaring van de provincies voor deze situatie.

Best practice
Daarnaast wil de minister dat provincies beter gebruik maken van de opgebouwde expertise op het terrein van de jeugdzorg. ‘Goede en werkende voorbeelden en bestaande knelpunten moeten in kaart worden gebracht en worden besproken. Maak gebruik en leer van best-practices’, adviseert hij in zijn brief.

Provincie Groningen bracht als enige de wachtlijst van de bureaus jeugdzorg omlaag van 119 naar 41 kinderen. Of dit een ‘best practice’ is voor andere provincies moeten nog uitwijzen. ‘Het vormt in ieder geval reden voor gesprek met de provincies’, zegt De Boer.

Goede voorbeelden regio’s
De bureaus jeugdzorg in Drenthe en Haaglanden slaagden erin de wachtlijsten binnen de perken te houden. Dertien kinderen in Drenthe wachtten langer dan negen weken op provinciale jeugdzorg, in Haaglanden waren dat er 25. De AMK’s in diezelfde regio’s hadden op 1 oktober helemaal geen wachtlijst, net als de AMK’s in provincies Utrecht en Zuid-Holland. Bij alle kinderen in deze regio’s werd binnen vijf dagen na de melding een onderzoek gestart.

Financiële middelen
Rouvoet heeft voor 2008 nog eens 56 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om meer kinderen jeugdzorg te kunnen bieden. Het beschikbare budget voor de provinciale jeugdzorg voor 2008 komt daarmee op 865 miljoen euro.

Onbetrouwbare cijfers
In september 2007 onderzocht het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer de cijfers over de wachtlijsten. Volgens de onderzoekers was er sprake van dubbeltellingen. Bestuurders en medewerkers in de jeugdzorg zouden verschillende opvattingen hebben over wanneer sprake is van een wachtlijst. Woordvoerder De Boer stelt dat hierbij gaat om oude onderzoeksresultaten, die losstaan van de huidige cijfers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.