Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet wil onderzoek naar groeiend aantal probleemjongeren

André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin, wil een onderzoek naar het toenemend aantal jongeren dat in de problemen komt. Hij beloofde de Tweede Kamer donderdag in het kabinet dit onderwerp op de agenda te zetten.
Rouvoet wil onderzoek naar groeiend aantal probleemjongeren

Het aantal jongeren dat een beroep doet op de jeugdzorg, een Wajong-uitkering voor gehandicapten of op het speciaal onderwijs, stijgt snel. De oorzaak daarvanis nog onduidelijk. ‘Ik heb hier al langer een onbehaaglijk gevoel over’, zei Rouvoet donderdag in de Tweede Kamer. Hij bespreekt in het kabinet hoe het onderzoek er komt uit te zien.

Noodklok
Hans Kamps, voorzitter van de brancheorganisatie MOgroep Jeugdzorg, luidde deze week in de Volkskrant de noodklok over de groei van het aantal jongeren met ernstige problemen. Kamps, ook kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), sprak van ‘een bom onder de samenleving’. De SER zou onderzoek moeten doen naar de oorzaken van de stijging.

Onderzoek
De Tweede Kamer deelt de zorgen van Kamps. Rouvoet laat momenteel onderzoeken wat precies de problemen zijn van de jongeren die op de wachtlijst staan voor de jeugdzorg. De gegevens daarvan zijn nog niet beschikbaar.

Miljoenen
Rouvoet kreeg tijdens het debat in de Kamer steun voor zijn aanpak van de wachtlijsten voor de jeugdzorg. Eerder deze week maakte hij bekend dat er de komende twee jaar zo’n 180 miljoen euro extra komt voor het wegwerken van de wachtlijsten.

De helft van het geld komt van Rouvoet. De andere helft komt uit de pot van de provincies. Daarnaast moet de sector zelf een bijdrage leveren door efficiënter te werken en dat moet 22 miljoen euro opleveren. De wachtlijsten moeten eind volgend jaar zijn weggewerkt. Per 1 juli stonden er 3911 jongeren langer dan negen weken op een wachtlijst. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.