Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet wil niet jeugdarts voor pubers regelen

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin is gisteren in botsing gekomen met de Tweede Kamer over de vraag of er voor kinderen van zestien jaar een vast moment moet komen dat ze een jeugdarts bezoeken. De Kamer wil dit voor de hele jeugdgezondheidszorg regelen, maar de minister wil dit aan de gemeenten overlaten.
Rouvoet wil niet jeugdarts voor pubers regelen

Rouvoet verwees naar een afspraak die hij net na zijn aantreden met de gemeenten heeft gemaakt. Die hebben toen ook extra geld gekregen, dat ze naar eigen inzicht kunnen uitgeven aan maatregelen die de jeugd in hun gemeente ten goede komen. De minister wil de gemeenten nu niet voor de voeten gaan lopen. Sommige gemeenten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen het buurtwerk in te zetten om pubers te helpen.

Puberleeftijd
Maar de Kamer is bang dat kinderen die in de moeilijke puberleeftijd extra risico lopen, uit beeld verdwijnen als de jeugdarts er niet meer aan te pas komt. Daar komt nog eens bij dat geluiden de Kamer bereiken dat de gemeenten juist aan het snijden zijn in de gezondheidszorg voor de jeugd. De SP voerde aan dat in Rotterdam een extra bezoekje aan de jeugdarts van pubers ten koste is gegaan van heel jonge kinderen, die minder vaak bij het consultatiebureau langs kunnen. De PvdA had signalen dat de controles van de melkgebitten en de ogen van de jongste kinderen er bij in zou schieten.

 
Inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde dit voorjaar al dat het ongewenst is dat ‘risicokinderen’ uit het oog worden verloren. Daarom pleitte de inspectie voor een extra bezoek aan de jeugdarts voor pubers. Dat moet dan in het voortgezet onderwijs of in het middelbaar beroepsonderwijs geregeld worden.  GGD Nederland heeft Rouvoet al eerder opgeroepen om meer geld uit te trekken voor de jeugdartsen, zodat deze kinderen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs meer begeleiding kunnen geven. Dit zou ziekteverzuim en voortijdig schooluitval van kinderen omlaag kunnen brengen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.