Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: wachtlijst jeugdzorg fors korter

De wachtlijst in de jeugdzorg is afgelopen kwartaal fors korter geworden. Op 1 oktober wachtten bijna 3700 jongeren langer dan negen weken op zorg, een kwart minder dan drie maanden eerder. Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag aan de Tweede Kamer gemeld.
Rouvoet: wachtlijst jeugdzorg fors korter

Hij verwacht dat de meeste provincies aan het einde van dit jaar de wachtlijst hebben weggewerkt, zoals afgesproken. De bewindsman kondigde ook aan dat hij geen maatregelen zal nemen tegen Amsterdam en Rotterdam. Hij had daarmee gedreigd, omdat de steden niet duidelijk aangaven dat ze zich aan de afspraken zouden houden.

Realiseren
Volgens Rouvoet hebben de bestuurders inmiddels ‘bevestigd dat ook zij de gemaakte prestatieafspraken zullen realiseren’. Dit betekent overigens niet dat daarmee ook de wachtlijsten in de jeugdzorg in deze regio’s zijn weggewerkt, omdat de vraag naar zorg daar groter is dan verwacht.

Langste wachtlijst
Alleen in de provincie Friesland en in de regio Haaglanden zijn er enkele jongeren bij gekomen die langer dan negen weken op jeugdzorg wachten, zo blijkt uit de jongste cijfers. De provincie Noord-Brabant kent de langste wachtlijst (866), gevolgd door Gelderland (797).

Goede weg
Rouvoet had met de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, afgesproken dat eind dit jaar geen enkele jongere langer dan negen weken hoeft te wachten op hulpverlening. ‘We zijn een heel eind op de goede weg’, stelde de minister in een reactie.

Sterke groei
Het ziet er volgens hem echter naar uit dat niet alle provincies erin slagen om de wachtlijsten op tijd weg te werken. ‘Als provincies geconfronteerd worden met een sterkere groei van de vraag dan was geraamd, is het ook niet redelijk om dat te verwachten. Maar alles is erop gericht om ook die wachtlijsten weg te werken’, aldus Rouvoet.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.