Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet tikt Amsterdam op de vingers over jeugdzorg

Amsterdam moet alles op alles zetten om de wachtlijsten in de jeugdzorg voor het einde van het jaar weggewerkt te hebben. Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil dat de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zich houdt aan de afspraken die daarover gemaakt zijn, zei zijn woordvoerder woensdag.
Rouvoet tikt Amsterdam op de vingers over jeugdzorg

De minister reageert op uitspraken van Asscher dat het hem niet gaat lukken om alle kinderen die daarop recht hebben, voor het eind van het jaar jeugdzorg te bieden. Per 1 juli wachtten in de regio Amsterdam nog zeshonderd jongeren op zorg.

Trage nieuwbouw
Volgens Asscher blijft er een probleem voor tweehonderd kinderen, omdat voor hen meer ruimte in tehuizen moet komen. Nieuwbouw is niet op tijd klaar. Ook is er voor nog eens honderd kinderen geen pleeggezin.

Extra geld
Eerder deze week zei Asscher op deze website: ‘Het gaat om 200 kinderen die op dit moment geen plaats hebben in de residentiële jeugdzorg in Amsterdam. Voor 100 kinderen is er geen pleegzorggezin.’ Verder wees hij op de vertraging van het extra geld van Rouvoet. ‘Pas in januari dit jaar hadden we met de minister overeenstemming over het geld. Het duurt even voor dat ingezet kan worden door zorgaanbieders.’

Bestuurlijke aanwijzing
Minister Rouvoet dreigde vorige week met een ‘bestuurlijke aanwijzing’ om provincies te dwingen vergaande maatregelen te treffen. Hij ontbood alle verantwoordelijke provinciale gedeputeerden en – wethouders om geïnformeerd te worden. Het gebrek aan plaatsen in de residentiële jeugdzorg is volgens Asscher vooral een kwestie van tijd en niet zozeer van geld. ‘Residentiële zorg uitbreiden is stenen stapelen. De plannen zijn begin van het jaar gemaakt, maar de uitvoering duurt lang. Bijvoorbeeld omdat buurtbewoners bezwaar maken tegen zo’n project in hun wijk.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ministerie van Jeugd en Gezin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.