Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: rechten en plichten pleegouders moeten duidelijker

De begeleiding en ondersteuning van pleegouders blijkt in de praktijk niet altijd te voldoen. Ook moeten de rechten en plichten van pleegouders beter gewaarborgd worden, zo schrijft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) in een brief aan de Tweede Kamer.
Rouvoet: rechten en plichten pleegouders moeten duidelijker

In de brief reageert de minister op de initiatiefnota ‘Gezin boven tehuis’van de CDA-fractie. In deze nota staan aanbevelingen om de positie van pleegouders te versterken en te verbeteren. ‘Veel zaken rondom het pleegouderschap gaan verbeterd worden en ik ben bereid mij daarvoor in te zetten,’ aldus Rouvoet.

Positie
De minister wil mensen stimuleren om pleegouder te worden en geeft aan dat op verschillende gebieden verbeteringen nodig zijn: de informatie en de begeleiding van pleeggezinnen, de positie van de pleegouder, de wachtlijsten en de vergoedingen.

Afhaken
‘Vooral in pleeggezinnen die meerdere kinderen verzorgen, zijn er soms meerdere voogdijwerkers en pleegzorgbegeleiders waardoor het voor de pleegouders ingewikkeld wordt om alles goed te regelen. Hierdoor ontstaat een grote kans op afhaken van de bestaande groep pleegouders. Het moet duidelijk zijn bij wie en waar zij terecht kunnen’, aldus Rouvoet.

Rol
Om de rechten en plichten van pleegouders beter te waarborgen zal de Wet op de jeugdzorg gewijzigd worden, stelt de minister. Zo zal onder andere de rol van pleegouders als belanghebbende partij in de wet worden verankerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.