Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet onderzoekt waarschuwing anorexiasites

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin laat onderzoeken of internetproviders verplicht kunnen worden waarschuwingsteksten te plaatsen bij websites die anorexia propageren. Tegelijkertijd roept hij de providers op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen.
Rouvoet onderzoekt waarschuwing anorexiasites

In overleg met de Tweede Kamer zei de minister eerst te willen kijken of hij met de providers afspraken kan maken. Om zoveel mogelijk druk te zetten op de internetsector om het zelf te regelen, houdt hij de mogelijkheid van een verplichte waarschuwingstekst achter de hand.

Meer onderzoek
Ook in de Kamer gingen dinsdag stemmen op om deze waarschuwingen verplicht te stellen. De Kamer vroeg ook om meer onderzoek om de oorzaken van eetstoornissen te achterhalen, want daarover is nu nog niet veel bekend.

Afschrikken
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Maastricht is gebleken dat een derde van de bezoekers van de ‘pro-ana-sites’ na het lezen van een automatische waarschuwing niet doorklikt naar de site zelf. Hoewel echte aanhangers van de pro-anorexiabeweging zich hier niet door zullen laten afschrikken, ziet Rouvoet genoeg aanleiding zich te verdiepen in de juridische mogelijkheden om waarschuwingen te verplichten of ertoe aan te zetten. Nu ontbreekt het daar nog aan.

Dieettips
Pro-ana sites zijn de laatste jaren in opkomst. Ze worden meestal onderhouden door mensen met een eetprobleem. Vermoedelijk zijn het vooral meisjes tot 18 jaar. Met weblogs, forums, foto’s en dieettips zetten zij mensen aan tot levensgevaarlijk eetgedrag.
In Nederland lijden naar schatting vijfduizend tot zesduidend mensen aan anorexia nervosa (extreme vermageringszucht). In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van 15 tot 29 jaar.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.