Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rouvoet gaat nu ‘echt doorpakken’ in jeugdzorg

De stelselwijziging om de jeugdzorg te verbeteren komt er. Minister André Rouvoet houdt vast aan zijn uitgangspunt: één gezin, één plan. Eind januari 2010 komt hij met zijn visie over de toekomst van de jeugdzorg. Gemeenten hebben tot en met 2011 om hun Centrum voor Jeugd en Gezin op orde te krijgen.
Rouvoet gaat nu ‘echt doorpakken’ in jeugdzorg

Volgens André Rouvoet moet er aan het jeugdzorgstelsel met zijn drie bestuurlijke lagen – rijk, provincies en gemeenten –  nog het nodige gesleuteld worden, zegt hij in het eerste nummer van Zorg + Welzijn in 2010. Zijn recente tweejarige budgetovereenkomst met de provincies staat dat volgens hem niet in de weg: ‘Alles staat ter discussie als het gaat om de toekomst van de jeugdzorg.’

Professionals
Volgens Jo Hermanns, hoogleraar Opvoedkunde (UvA), heeft de minister vooral in instanties maar niet in professionals geïnvesteerd. ‘Juist wel’, vindt Rouvoet. ‘Ik heb in juni 2007 een bestuursakkoord met alle gemeenten gesloten en er 200 miljoen euro extra ingepompt. Dat geld is voor inhoudelijke verbetering van lichte ondersteuning in het voorveld, de consultatiebureaus, de inrichting van Centra voor Jeugd en Gezin. Dus in professionals die ouders en kinderen zien en ze direct kunnen helpen. Ik herken me niet in die kritiek.’ Rouvoet heeft ook incidenteel tientallen miljoenen uitgetrokken om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken.

Rol provincies
Rouvoet is geprikkeld door de kritiek dat er weinig is gebeurd in de jeugdzorg omdat het stelsel in stand is gebleven. ‘Als ik in 2007 had gezegd: “We gooien het stelsel op de schop”, waren we vier jaar bezig geweest was de jeugdzorg hopeloos achterop geraakt. Ik ben bezig mijn conclusies te trekken en daarbij word ik niet gehinderd door instituten en bestuurlijke belangen’, waarschuwt de minister.
Opheffing van de Bureaus Jeugdzorg, zoals gemeenten willen, gaat volgens Rouvoet niet zomaar. ‘De provincies gooi je er niet zomaar uit. Jeugdbescherming, jeugdreclassering en de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling vallen ook onder Bureau Jeugdzorg. Daar moeten we dan wel iets mee.’

Echt doorpakken
Gemeenten zijn nu wel verantwoordelijk voor het Centrum voor Jeugd en Gezin, en daar blijkt samenwerking tussen instanties en disciplines nog steeds een groot probleem. Rouvoet zegt precies te weten waar hij uit wil komen: ‘Aan het eind van deze kabinetsperiode ligt er een tekening van de jeugdzorg van de toekomst klaar. Waar knelpunten zijn, wil ik nu echt doorpakken. De verschillende financieringsstromen frustreren de intersectorale zorg. Er moet beter samengewerkt worden.’

Het hele interview met minister André Rouvoet verschijnt in Zorg + Welzijn magazine nr 1, januari 2010: ‘Ik ga nu doorpakken in de jeugdzorg’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

2 REACTIES

 1. Het is echt niet alleen dhr. Rouvoet waar het door komt dat het er nu nog zo voor staat.
  Regelmatig ben ik bij tieners die met hulpverlening in aanraking kwamen, zijn of komen. Er is al veel gesleuteld en bijgekomen om signalen voor hulp af te geven, om betere of nieuwe netwerken bij elkaar te krijgen etc. Uiteindelijk zal een flink deel van de aanpak gewoon op een afdeling, woonvorm of andere samenstelling plaats vinden. Daar moet het dan ook gebeuren. Het is niet prettig wanneer een medewerker met een vertrouwensrelatie op eens verdwijnt, Dat zo’n medewerker op cursus moet en een ander het overneemt.
  Zo kunnen ook gerust uitgezette voortgangsactiviteiten door uiteenlopende redenen niet door gaan. Ouders en tieners zaten en zitten hier ook vaak niet op te wachten. Het woordje structuur ontbreekt ook te vaak bij de “zorg” zelf. Oke, ik heb gemakklijk praten maar laat minister Rouvoet een tijdje alleen met al deze tieners en jongeren praten dan hoort hij het zelf ook!

 2. Lees alle reacties
 3. Als het einde van de “rit” in zicht komt gaat ook Andre Rouvoet “doorpakken”. Een Christen in de politiek, een contradictie en: dat móet een intelligent en (oorspronkelijk?) integer mens als dhr. Rouvoet toch inmiddels duidelijk zijn geworden.
  “‘De provincies gooi je er niet zomaar uit. Jeugdbescherming, jeugdreclassering en de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling vallen ook onder Bureau Jeugdzorg. Daar moeten we dan wel iets mee.”
  Een citaat uit bovenstaand stukje. Het valt niet mee, Andre, te moeten schipperen met allerlei bestuurslagen die er zitten voor (ook!) zichzelf…Politiek, Andre…….Zegt Jezus niet: “Mijn Koninkrijk is niet van deze aarde”?
  Bezoedel je niet aan dat vuige metier Andre…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.