Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamwet verlengd en uitgebreid

Rotterdam gaat nog zeker anderhalf jaar door met het weren van kansarmen uit bepaalde achterstandswijken. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met verlenging en uitbreiding van de zogeheten Rotterdamwet. Alleen de SP, GroenLinks en D66 waren tegen.
Rotterdamwet verlengd en uitgebreid

In de afgelopen jaren was de omstreden Rotterdamwet al van kracht in Tarwewijk, Carnisse, Oud-Charlois en Hillesluis. Daar komt nu Bloemhof bij. Overigens moet minister Eberhard van der Laan (WWI) nog instemmen met de verlenging. Hij liet eerder aan de Tweede Kamer weten daar geen bezwaren tegen te hebben. De Rotterdamse gemeenteraad verwierp een motie van Leefbaar Rotterdam (met steun van de VVD) om de maatregel in hele de stad in te voeren.

Leefbaar
De Rotterdamwet werd na goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer in juli 2006 in de havenstad ingevoerd. De maatregel uit de koker van Leefbaar Rotterdam is bedoeld om de achterstandswijken leefbaarder te maken. De wet stelt een inkomenseis voor de eerder genoemde wijken en een aantal “hotspotstraten” in andere stadsdelen. Wethouder Hamit Karakus (PvdA) wil de maatregel in deze straten in juni beëindigen. Over anderhalf jaar wordt de wet weer geëvalueerd en blijft daarna mogelijk nog tweeënhalfjaar van kracht.

Verhouding
Karakus stuurde begin januari de evaluatie van de wet naar de raad. Volgens hem werkt de wet; de verhoudingen tussen mensen met een baan en werklozen is beter geworden. De verlenging in Carnisse, Oud-Charlois en Hillesluis zou niet nodig zijn volgens de evaluatie, maar Karakus noemde de vooruitgang in die wijken zo broos dat hij verlenging toch noodzakelijk achtte.

Discriminerend
GroenLinks en SP zijn fel tegenstander van de wet. Zij vinden de maatregel discriminerend omdat ze mensen uitsluit. ‘We moeten niet de armen, maar de armoede aanpakken. We moeten heel snel stoppen met deze stomme symboolpolitiek’, aldus SP’er Leo de Kleijn. D66 vindt dat de wet mensen afschrikt om in Rotterdam te wonen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/ foto: ANP Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.