Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamwet beperkt tot vijf wijken

De zogeheten Rotterdamwet om kansarmen te weren uit achterstandswijken, blijft in Rotterdam beperkt tot vijf wijken, namelijk Tarwewijk, Carnisse, Oud-Charlois, Hillesluis en Bloemhof. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus aan de gemeenteraad.
Rotterdamwet beperkt tot vijf wijken

De raad had wethouder Karakus (PvdA) in november gevraagd of de wet ook in Beverwaard en Lombardijen in de deelgemeente IJsselmonde kon worden toegepast. Karakus komt tot de conclusie dat in deze wijken problemen zijn, maar dat ze niet voldoen aan de voorwaarden voor invoering van de Rotterdamwet.

Inkomenseis
De maatregel werd na goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer in juli 2006 in de havenstad ingevoerd. De wet maakt het mogelijk een inkomenseis te stellen aan inwoners van de genoemde wijken. Die gebieden moeten daardoor leefbaarder worden, mede doordat de verhouding tussen mensen met een baan en werklozen moet verbeteren. Rotterdam is de enige stad waar de wet wordt toegepast.

Verlengen
Toenmalig minister Eimert van Middelkoop gaf Rotterdam vorig jaar toestemming de wet te verlengen en uit te breiden. In de eerste vier jaar gold de Rotterdamwet in vier wijken, vorig jaar kwam Bloemhof erbij. De maatregel in die gebieden wordt nog dit jaar geëvalueerd en kan dan nog eens met 2,5 jaar worden verlengd.

De wet is is niet geheel onomstreden. GroenLinks en SP in de havenstad zijn fel tegenstander. Ze vinden de maatregel discriminerend omdat ze mensen uitsluit.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.