Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam zoekt spijbelaars in de trein

Rotterdamse leerplichtambtenaren gaan ook in treinen op zoek naar spijbelaars. De ambtenaren hielden twee weken geleden samen met de NS en de spoorwegpolitie een eerste controleactie tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Alexander. Onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) wil de komende tijd vaker dergelijke acties houden.
Rotterdam zoekt spijbelaars in de trein

‘We hebben het een keer uitgeprobeerd en dat willen we nog een aantal keer herhalen’, zei De Jonge maandag. Als de proef een succes blijkt, zal de treincontrole een standaardonderdeel worden in de Rotterdamse aanpak om spijbelen tegen te gaan.

Beboeten
De actie leverde geen aanhoudingen op. Als leerplichtambtenaren spijbelaars in de trein aantreffen, nemen ze direct contact op met de school met de vraag of de leerlingen les hebben. ‘We kunnen ze direct in de kraag vatten en op school afzetten. We maken sowieso een proces-verbaal op.’  De spoorwegpolitie bevestigt de actie, maar stelde wel dat zij niet betrokken is bij het aanspreken of beboeten van spijbelende leerlingen.

Meer problemen
Rotterdam wil spijbelaars hard aanpakken. Zo houdt de stad speciale acties op straat en in winkelcentra. Ook pikken stadswachten scholieren thuis op die spijbelen. Volgens De Jonge kan spijbelen een belangrijke indicatie zijn dat een leerling meer problemen heeft. In Rotterdam verlaten jaarlijks 2500 jongeren hun school zonder diploma. Spijbelen bleek in veel gevallen een belangrijke indicator.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.